Az olimpiai ezüstérmes Juhász Péter 70 éves!

Pénteken ünnepli 70. születésnapját Juhász Péter, olimpiai ezüstérmes labdarúgó.

Juhász Péter Losoncon született 1948. augusztus 3-án. Kisgyermek volt még, amikor szülei átszöktek Magyarországra, majd nem sokkal később a befagyott Ipolyon keresztül őt is idehozta az édesapja, aki a rákospalotai gépgyárban dolgozott, valamint a XV. kerületi sportkör elnöke is volt.

Juhász Pétert 1967-ben igazolta le az Újpesti Dózsa, ahol 1976-ig rúgta a bőrt, és sorozatban 7 bajnoki címet szerzett velük. Innen a Tatabánya, a Volna, majd Göd csapata következett, végül 1986-ban fejezte aktív sportolói pályafutását a Chinoinban.

Két éven keresztül szerepelt a nemzeti válogatottban, 1971 és 1973 között összesen 24 mérkőzésen vett rész, és 1 gólt lőtt. Az 1972-es müncheni játékokon tagja volt a döntőben a lengyelektől 2-1-es vereséget szenvedő együttesnek, és így ezüstérmet nyert csapatnak. Többször hívták külföldre, de ezeknek nem tett eleget.

A képen balról jobbra: Bene Ferenc csapatkapitány, Géczi István (fekete kapusmezben), Fábián Tibor, Juhász István, Páncsics Miklós, Szűcs Lajos, Vidáts Csaba, Juhász Péter, Tichy Lajos, Fazekas László, Zámbó Sándor, Dunai Antal. 

Forrás: MOB – wikipédia – Fotó: MTI/Kovács Gyula, Petrovits László