Tóth “Potya” Istvánról emlékezett meg a Mazsihisz és az FTC

A Ferencváros és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közösen emlékezett meg csütörtökön Tóth “Potya” Istvánról, az FTC kiemelkedő labdarúgójáról, a csapat első hivatásos edzőjéről, aki a második világháború alatt, 1944-ben társaival több száz zsidót mentett meg a biztos haláltól.

Az ünnepségre a Ferencváros és az izraeli Makkabi Tel-Aviv labdarúgó Európa Liga-selejtező első forduló, első mérkőzése előtt került sor a Groupama Arénában található Fradi Múzeumban.

Tobak Csaba múzeumigazgató kiemelte, hogy már sok kiállításnak adtak otthont, ám a mostani különleges jelentőségű.

“Szívünkön viseljük a múlt ápolását, az a célunk, hogy a fiatalok ne csak Böde Danit, hanem Tóth “Potya” Istvánt is ismerjék meg, emberként is.” – mondta, majd arról is beszélt, hogy másfél éve vették fel a kapcsolatot Tóth “Potya” unokájával, Tóth Istvánnal, akitől megkapták az egykori sportember sporttörténeti relikviának számító naplóit.

A Tóth “Potya” István életét bemutató rövidfilm megtekintése után az unoka elmondta: személyesen nem ismerte a nagyapját. “Egy élet kellett ahhoz, hogy felismerjem, ki is volt ő valójában. Sokáig nem tudtam a múltat értelmezni.” – mondta elérzékenyülve Tóth István.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke – miután beszélt a világban oly szükséges bizalomról – az erre az alkalomra készült, “A MI HŐSÜNK TÓTH POTYA ISTVÁN” feliratú és a sportember arcképével ellátott pólót adott át az unokának. 

Az EL-selejtezőre kifutó labdarúgókat bekísérő gyermekek ugyanilyen pólóban emlékeztek az edzőre és embermentőre. 

A mostani megemlékezés része a Zsidó Világkongresszus (WJC) és az angol Chelsea labdarúgóklub nemrég meghirdetett kirekesztés ellenes kezdeményezésének.

Igor Ujhazi, a WJC antiszemitizmus elleni munkacsoportjának koordinátora kiemelte: “Az antiszemitizmus veszélyes jelenség a sportban, veszélyes a társadalomban, és mindkét területen riasztó mértékben erősödik. A mi felelősségünk, szurkolóké és csapatoké egyaránt, hogy megálljt parancsoljunk ennek.”

Forrás: MTI – Fotó: Illyés Tibor