A magyar rögbisek elnöke szerint nagyobb figyelmet kaphatna a sportág

Kiss Antal, a Magyar Rögbi Szövetség (MRGSZ) elnöke szerint a sportág sokat lépett előre Magyarországon a közelmúltban, de még így sem kapja meg azt a figyelmet, amelyet a teljesítményével megérdemel.

Kiss Antal – aki közel ezer napja irányítja a szervezet – az MTI-nek elmondta: a magyar rögbi ebben az időszakban megfelelt célkitűzésének, amely a folyamatos fejlődést helyezi előtérbe. Kifejtette, a férfi válogatott közel húsz helyet javított a világranglistán, az Európai Nemzetek Kupájában tavaly egy osztállyal feljebb jutott, és ott meg is ragadt.

Az olimpiai szakágnak számító hetesrögbi-válogatottak közül – amelyek idén nyáron a 12 csapatos másodosztályú (Trophy) Eb-n szerepeltek – a nők 6 győzelemmel és 6 vereséggel a tavalyi 6. helyezés után idén az 5. pozícióban végeztek. A férfiak újoncként 4 győzelemmel és 6 vereséggel a 11. helyen zártak, és nem sikerült kiharcolniuk a bennmaradást, de végig szoros versenyben voltak. 

“A bolgárokkal holtversenyben végeztünk, de ők két céllal többet szereztek.” – utalt az elnök a kiesésre. Hozzátette: nüánszon múlt a búcsú, jövőre pedig elölről kezdik. Kiss Antal kiemelte: hetesrögbiben az európai nemzetek között a férfiak a 21., míg a nők 17. a helyen állnak a rangsorban. A nyári olimpiai csapatsportágak között Magyarországon a harmadikok a vízilabda (férfi: 2./női: 5.) és a kézilabda (8./3.) után.

Véleménye szerint több látványsportág megirigyelhetné tőlük az európai pozíciójukat, különösen annak ismeretében, hogy a rögbi Magyarországon teljesen amatőr sportág, amelyben a játékosok fizetnek azért, hogy sportolhassanak. “Ennek ellenére úgy érezzük, hogy még mindig kaphatnánk több figyelmet, amit ebben a környezetben ilyen teljesítménnyel megérdemelne a sportág.” – mondta. 

Az elnök szerint a továbbiakban is számítanak a sportra kiemelt figyelmet fordító állam támogatásra. Kiss Antal elmondta, hogy az elmúlt két évben 300-300 millió forintos támogatásban részesültek, ennek felét a létesítmények fejlesztésére, modernizációjára költötték – 16 helyszínt említett -, a másik fele pedig különböző formában a válogatottakra és a sportág fejlesztésére jutott. 

A sportvezető közölte: a szövetség 16 műhelyt támogat, hét külföldi edzőt foglalkoztat, valamint összesen 24 válogatottat versenyeztet, amelyekben 513 játékos érintett. “Az elmúlt két évben 393 mérkőzés- és edzésnapjuk volt a válogatottjainknak, ebből 101 külföldön. 71 eseményt rendeztünk, közte két Eb-fordulót, így a sportturizmussal pénzt is termeltünk az országnak.” – fogalmazott.

Az elnök hangsúlyozta, a szövetségnek 2024-ig van részletesen kidolgozott stratégiai terve, és az első két év célkitűzéseit sikerült betartaniuk. “Még öt-hat esztendő van előttünk, de miután a fiataloknál folyamatosan gyarapodik a létszám, ráadásul ők már külföldi edzőkkel is dolgoznak, két-három éven belül még a mostaninál is látványosabb szakmai előrelépés várható.” – bizakodott a sportág első embere, aki szerint így elérhetik céljukat, hogy az olimpiai kvalifikáció során a női és a férfi hetesrögbi-válogatott valós eséllyel szálljon harcba a 2024-es párizsi részvételért.

Kiss Antal a szövetség legnagyobb feladatának azt tekinti, hogy a sportágat mentesítsék az előítéletektől. “Magyarországon a rögbi még mindig azzal a kategóriázással küzd, hogy a bunkó, primitív emberek sportja, egy kifejezetten durva játék. Célunk, hogy ezen a nézőponton változtassunk, de ezt mindmáig nem sikerült teljes egészében megoldanunk.” – mondta, hozzátéve, eredményeik azonban sokat segítenek a pozitív megítélésükben. “A szegedi rendezésű női Eb-torna döntő meccséről szóló beszámolót 44 202-en látták a Facebookon. Nem vagyunk kevesen!” – közölte.

Forrás: MTI – Fotó: Facebook/Magyar Rögbi Szövetség