Aranycsapat-emlékév – A 35 éve elhunyt Budai II Lászlóra emlékeztek

Az Aranycsapat 35 éve elhunyt jobbszélsőjére, Budai II Lászlóra emlékeztek hétfőn délután a rákospalotai köztemetőben.

A 39-szeres válogatott egykori kiváló labdarúgó sírjánál Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke emlékezett: az emlékév meghirdetésekor azt vállalták, hogy méltóképpen emlékeznek meg az Aranycsapatot alkotó játékosok születésének és halálozásának kerek évfordulóiról. 

“A mai napon van 35 éve annak, hogy Budai II László visszaadta lelkét a teremtőjének.” – mondta Lomnici Zoltán, aki felidézte, hogy a jobbszélső részese volt az 1952-ben, Helsinkiben elért olimpiai győzelemnek, ott volt az 1954-es világbajnokságon, valamint az évszázad mérkőzésén, az angolok ellen 6-3-ra megnyert londoni találkozón is a klasszikus Aranycsapat tagjaként küzdött.

“Életművében a hazaszeretet volt a legfontosabb, mert bár a Budapest Honvéd 1956-os külföldi túrája során ugyanolyan kedvező ajánlatokat kapott, mint csapattársai, ő mégis annyira ragaszkodott a hazájához, hogy a nehézségeket vállalva hazatért.” – hangsúlyozta a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke. 

Lomnici Zoltán hozzátette: bár a csatár nem a legismertebb, mégis fontos szereplője volt az ’50-es évek legendás magyar csapatának. Emlékeztetett arra, hogy Budai Kocsis Sándorral már a Ferencvárosban, majd később a Honvédban és a válogatottban is olyan csatárpárt alkotott, amely sok gólt szerzett, s ezzel jelentősen hozzájárult az Aranycsapat sikereihez, s egyben a magyarság megismertetéséhez.

Bajkai István országgyűlési képviselő, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület alapító tagja beszédében felhívta a figyelmet: minden nemzedéknek feladata, hogy a hőseiről megemlékezzen.

“Budai II László nemcsak a sporteredményei miatt lett óriás, hanem azért is, mert valódi közösséget tudott teremteni. A sportnak és a hazának szentelte az életét, s hitvallásának tekintette, hogy a tudását átadja a következő generációnak.” – fogalmazott Bajkai István. Kiemelte: egyrészt Budai II László nevelési képessége, másfelől az, hogy felismerte a sportban a nevelés fontosságát, edzői-nevelői minőségében is óriássá tették őt.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár tavaly április 1-jén, Puskás Ferenc születésének kilencvenedik évfordulóján hirdette meg az Aranycsapat-emlékévet, amely az új Puskás Ferenc Stadion 2019-es átadásáig tart.

Forrás: MTI