Röplabda Európa Liga – Döntőbe jutna a női válogatott

Hétvégén rajtol a röplabda Európa Liga, ahol női válogatottunk az Arany-, a férfiak pedig az Ezüst-csoportba kaptak besorolást. Ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatót szerdán a Magyar Röplabda Szövetség.

A férfiaknál a négyes döntőbe kerülés a cél, míg a nőknél az már rendezőként adott náluk a nagydöntőbe kerülés az elvárás, hiszen onnan nyílik lehetőség még feljebb jutni, a Nemzetek Ligájába.

A három (egy férfi, két női) találkozónak otthont adó Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott szerdai sajtótájékoztatón Ludvig Zsolt, a magyar szövetség főtitkára úgy fogalmazott: az, hogy egy helyszínen mindkét válogatott képviselői egyszerre lehetnek jelen, mutatja, hogy a sportág fejlődése nem állt meg. 

“Sokáig álom volt a férficsapat Európa Liga-szerepeltetése, de tavaly ez a folyamat is elindult.” – jelentette ki Ludvig ZsoltHozzátette, a szövetség által kitűzött cél a férficsapat esetében a négyes döntőbe jutás, a nőkkel szemben pedig – akik házigazdaként már biztosan tagjai az elődöntőnek – a fináléba jutás az elvárás.

A Nemzeti Közigazgatási Egyetem sportigazgatója, Dr. Borók György azzal kezdte mondandóját, hogy ez lesz az első válogatott szintű esemény a csarnokban – a héten már itt rendezték a kosárlabdázók MEFOB-döntőjét, sőt ez volt az első sajtótájékoztató, amelyet a létesítményben rendeznek és nagyon örül, hogy ilyen rendezvénynek adhatnak otthont.

„Szerintünk is ideálisak a körülmények ebben a csarnokban – mondta el Tálas Zsuzsanna, női válogatottunk feladója – ez egy újabb remek helyszín a röplabda számára. Mi játékosok annak is nagyon örülünk, hogy újra találkoztunk, hiszen a magyar válogatottnak eddig az összetartás volt az egyik legfőbb erőssége, s bár most sok az új játékos a keretben, lesz egy hónapjuk megismerni egymást.” 

A belga szövetségi kapitány, Jan De Brandt nagyon örül annak, hogy a magyar szövetség rendezi a négyes döntőt, hiszen így közel egy hónapjuk van a felkészülésre. 

“Az összeszokáshoz idő kell, mi pedig így nyertünk néhány hetet. Szeretnénk minden csoportmeccset megnyerni, de a csúcsformát június 14-re időzítjük.” – mondta annak kapcsán, hogy együttese házigazdaként biztosan tagja a négyes döntőnek.  

A férfiak román szövetségi kapitánya, Bogdan Tanase szerint fiatal csapatának célja a legjobb négy közé jutás mellett az, hogy megfelelően felkészüljön az őszi Európa-bajnoki selejtezőkre. Mint mondta: ő is még csak most ismerkedik a csapattal, hiszen hétfőn találkoztak először, de reális célnak tartja az elődöntős szereplést. 

Nagy József, a férficsapat legrutinosabb játékosa szerint hiába volt csak egy napjuk pihenni a bajnokság végét követően, mindenki talált új motivációt és teljes gőzzel dolgoznak. Mint elmondta: „Ez egy teljesen új csapat egy új kapitánnyal, de mindenki nagyon lelkes és remek a hangulat. Nekünk ugyan nincs annyi időnk összeszokni, mint a lányoknak, de nagyon készülünk a mérkőzésekre és bízom benne, hogy a szorgalom és a lelkesedés meghozza majd a gyümölcsét.” 

Az ezüst divízióban szereplő férfiak szombaton Horvátországban, az arany ligában játszó nők vasárnap hazai pályán, a franciák ellen kezdik a sorozatot. 

A válogatottak hazai felkészülési és Európa Liga-mérkőzései:
05.15, Magyarország–Izrael, Szigetszentmiklós (női felkészülési) 4:0
05.16, 18:00 Magyarország–Izrael, Budapest, Közszolgálati Egyetem (női felkészülési)
05.20., 18:30 Magyarország–Franciaország, Budapest, Közszolgálati Egyetem (női EL)
05.23., 16:00 Magyarország–Albánia, Budapest, Közszolgálati Egyetem (férfi EL)
05.23., 18:30 Magyarország–Horvátország, Budapest, Közszolgálati Egyetem (női EL)
05.30., 18:30 Magyarország–Horvátország, Kazincbarcika (férfi EL)
06.06., 16:00 Magyarország–Fehéroroszország, Érd (férfi EL)
06.06., 18:30 Magyarország–Finnország, Érd (női EL) 

Jegyinfó: a találkozókra napijegyek lesznek, tehát a kettős meccsekre ugyanúgy 1500 forintba kerülnek a belépők, mint a szóló találkozókra. A diák és nyugdíjas belépőket 1000 forintért lehet megvenni, és minden találkozón az első száz 12 éven aluli gyermek ingyen tekintheti meg a meccset. Az Izrael elleni két női felkészülési mérkőzésre a belépés díjtalan

A női négyes döntőt június 14-15-én a Papp László Budapest Sportarénában rendezik. 

Forrás: MTI – hunvolley.hu