Ritmikus gimnasztika: Kis Alexandra az új monori csarnokban

A hétvégén, március 24-25. között rendezik Monoron a ritmikus gimnasztikázók Budapest Bajnokságátamelyen bemutatkozik a teljes junior egyéni válogatott, a felnőtt válogatottak közül pedig Kis Alexandra produkcióit láthatjuk.

Tovább folytatódik az rg-sek hazai megmérettetése, a múlt heti somogyjádi Vidékbajnokság után elkezdődnek a Budapest Bajnokságok is a különböző korosztályokban, amelyek külön téttel bírnak, ugyanis kvalifikációs viadalok a májusi Országos Bajnokságra. 

Az első Budapest Bajnokságnak a monori új csarnok ad otthont, ahol az I-II. osztályú junior és felnőtt versenyzők lépnek szőnyegre. A felnőtt egyéni válogatott keretből csak Kis Alexandra versenyzik, ugyanis Váray Míra Thiais-be utazik a felnőtt együttes kéziszer válogatotthoz hasonlóan, hogy a franciaországi Grand Prix-n képviselje hazánkat. Pigniczki Fanni pedig a kijevi GP-n sérülést szenvedett, így a viadalon való indulása egyelőre kérdéses. A negyedik egyéni felnőtt válogatott Juhász Anna ugyancsak sérülés miatt nem tud részt venni az eseményen – tudtuk meg Deutsch-Lazsányi Erikától, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség Technikai Bizottságának elnökétől. A junior egyéni válogatottak: Borda Korinna, Locke Szonja, Ákoshegyi Eszter és Wiesner Hanna azonban teljesen egészségesek, így számukra nincs akadálya a szereplésnek.

Deutsch-Lazsányi Erika, vezetőedző, Technikai Bizottság elnök, MRGSZ: “A Vidékbajnokság és a Budapest Bajnokság az Országos Bajnokság selejtezője. Ezen a hétvégén junior és felnőtt tornászokat láthatunk a Budapest Bajnokságon I-II. osztályban. A válogatottnak kötelező a részvétel, de a felnőtteknél van kivétel, mert elindult a nemzetközi versenysorozat is, így Váray Míra Thiais-ben szerepel, de természetesen automatikusan továbbjut az Országos Bajnokságra, hiszen válogatottként Magyarországot képviseli külföldön.

Kis Alexandra biztos, hogy bemutatkozik a Budapest Bajnokságon. Pigniczki Fanni nagyon sikeresen kezdte az évet, hiszen 12. lett összetettben a kijevi Grand Prix-n, azonban ott az utolsó gyakorlatnál egy akrobatikus elemből lecsapta a lábfejét, és úgy néz ki, hogy egy erős zúzódása van, jelen pillanatban az orvosok utasításait várom, hogy mikor terhelhető, és tud-e vele versenyezni. Természetesen, ha azt mondják, hogy a pihenő fontosabb, és ha a Világkupát és a Budapest Bajnokságot súlyozni kell, akkor inkább most pihentetem, és a Világkupákra kell összeszedni a Fannit. Ez esetben, mivel hivatalos versenyen Magyarországot képviselve sérült meg, természetesen tovább fog jutni ezen a selejtezőn, tehát az Országos Bajnokságon indulni fog.

Juhász Annával is hasonló a helyzetem, ugyanis novemberben az izraeli Grand Prix-n egy komolyabb sérülést szenvedett, amelynek a rehabilitációja még most is tart, gyógytornászok, orvosok dolgoznak vele. Bízom benne, hogy májusban már tud csatlakozni, ugyan már edzésben van, de még nem terhelhető olyan mértékben, hogy versenyeztessem. A juniorok fiatalok, bírják a strapát, ott lesznek a Budapest Bajnokságon, és utána azonnal folytatják is az útjukat, hétfőn mennek Szófiába a Világkupára.

A Vidékbajnokság korábban belefért két napba, de idén már négynapossá nőtte ki magát, ez pedig óriási fejlődés. Elég fárasztó, kemény menet volt, úgyhogy 2019-ben a Budapest Bajnoksághoz hasonlóan külön hétvégén kell megrendezni a gyermek, serdülő és a junior, felnőtt korosztályban.”

Infó: Kaszala Claudia (képünk illusztráció!)