Vegyes tapasztalatok Rióban a kajak-kenu tesztverseny előtt

Múlt vasárnap hajnalban indult Rióba az a magyar kajak-kenu különítmény, mely részt vesz a jövő évi ötkarikás játékok “előolimpiáján”. Fontos a tesztverseny időpontja, hiszen alig néhány hét eltéréssel, 2016 augusztusának közepén rendezik az olimpiát.

A válogatott a várható versenykörülmények mellett az éghajlattal, közlekedéssel, akklimatizációs időszakkal is megismerkedik. Rióból Fábián László MOB-sportigazgató és a háromszoros olimpiai bajnok kajakos Kammerer Zoltán tájékoztatta a mob.hu-t.

A hétvégi tesztversenyen Kárász Anna, Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Vad Ninetta, Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel, Boros Gergely, Szalai Tamás, Tótka Sándor, Molnár Péter ésNádas Bence kajakozó, továbbá a kenus Vajda Attila, Mike Róbert, Vasbányai Henrik és Hajdu Jonatán, valamint a paraszakágból Váczi Anita és Bencze János vesz részt.

“A milánói világbajnokság nemzetközi mezőnyéből szinte mindenki itt van, így jó versenyek várhatók. Tíz számban rendeznek versenyt Rióban az előolimpián, mi mindegyikben indulunk. Az olimpiai programból csak a két négyes hajó versenye marad most ki. A parakajakversenyeken hat számot rendeznek meg, ezek közül mi kettőben veszünk részt.” – emelte ki Fábián László

Az elmúlt napokkal kapcsolatosan a hatodik olimpiájára készülő Kammerer Zoltán – aki a milánói világbajnokságon a kajak négyessel szerzett olimpiai kvótát a nemzetnek és a hajónak – vegyes tapasztalatokról számolt be.

“Összességében elmondható, hogy ‘minden rendben’. A csapat egészséges, és véleményem szerint a víz is kellően tiszta. De van még minek javulnia… A pályával nemigen vagyok megelégedve, amellett, hogy szeles, hullámos, van, ahol sok az aljnövényzet, hínár, van, ahol a vízmélységgel vannak problémák. Viszont dolgoznak rajta, és edzeni tudtunk, ez a fontos. Az étkezés és a szállás remek, a közlekedés azonban kiszámíthatatlan, mert van, hogy tíz perc és van olyan, hogy fél óra alatt tesszük meg ugyan azt a távot. A városnézés megvolt, most már mindenki a versenyre koncentrál.” – foglalta össze a kajak négyesek ezer méteres számának idei vb-ezüstérmese.

Fábián László a tesztverseny előtt tapasztaltakról részletesen is beszámolt.

“Az olimpiai versenyhelyszín, a Rodrigo de Freitas-tó még nincs olimpiai állapotban, de ez még nem is elvárható. Talán a nézőknek helyet adó úszó tribün lenne jó ha elkészülne, mert a jellemző szélirány miatt jó lenne látni, hogyan befolyásolja a pályákat. Hétfő óta mindennap edzettek a versenyzők az itt bérelt hajókban – az olimpiára azonban a sajátjukat hozzák. Sajnos az első napokban nehezen ment a hajók átvétele, sőt vissza is gyűjtötték a szervezők az első nap után, majd másik garnitúrát adtak. Csütörtökre sikerült Kárász Annának megfelelő méretű hajót kapni, de Váczi Anita parakajakos lányunk még akkor sem tudott jó hajóban edzeni, így neki kölcsön kell kérni egy brazil versenyzőtől a sporteszközt.”

“A tóra jellemző az oldalszél, ami nehezíti az edzést és majd a versenyt is, ezért szükséges lenne látni, hogy ezen az ideiglenes lelátó mennyit változtat majd. A versenyzők szerint a pálya utolsó 100-150 méterén a tó maximum 100 cm mély, ami újabb kihívás! Sőt ezen a részen még gyakoribb a találkozás a vízinövényekkel, amit a szervezők folyamatosan két nagy teljesítményű speciális géppel szednek össze.”

“A közlekedést is több útvonalon tesztelte a csapat, bár jelenleg nehéz az olimpiai körülményeket ezen e területen modellezni. A város jelenlegi ütemében azért járható minden útvonal, csak 18 óra után sűrűsödik a közlekedés. Természetesen az olimpiai sáv sokat segít majd ezen, azonban jelenleg sem tragikus a helyzet. Hamar sötétedik, ami szintén szokatlan. Így este fél hétkor már teljes a sötétség. Az időjárás itt tavaszias, ami 22-23 fok, emellett jellemző az erős szél. Bár az meglepő volt, hogy az első napon 37 fokos meleg volt, így az óceán 20 fokos vízét is kipróbálták a bátrabbak, de mostanra a helyi vízimentők már senkit nem engednek a víz közelébe a hatalmas, olykor 6-7 méteres hullámok miatt. Néhány kisebb megbetegedéstől eltekintve –  hasmenés, nátha – jó a hangulat és mindenki várja a versenyt.”

A riói tesztversenyen több szakember dolgozik a csapat mellett, az előolimpia számukra is tapasztalat.

“Storcz Botond szakmai munkáját több edző is segíti a hajók átvételénél, azok beállításánál, az edzésprogramok lebonyolításánál. Jelen van a válogatott orvosa, dr. Tomán József is, aki az akklimatizáció folyamatát ellenőrzi minden versenyzőnél, hogy fel tudjanak készülni a jövő évi versenyeket megelőző időszakra. Természetesen masszőr, Klenyán Tamás is a válogatott mellett van. Schmidt Gábor főtitkárnak is sok dolga van, a szervezőkkel egyeztet minden fontos dologban, ami várható lehet jövőre is, ezek mellett a csapat körüli teendőket intézi.” – tájékoztatta a mob.hu-t a MOB sportigazgatója.

 

MOB/VF, Fotó: Facebook