Kajak-kenu olimpiai tesztverseny – Minden magyar döntőbe került pénteken

A pénteken megrendezett elő- és középfutamokból minden magyar egység döntőbe került a Rio de Janeiróban zajló olimpiai kajak-kenu tesztversenyen.

A magyarok közül elsőként Vajda Attila állt rajthoz az olimpiai versenypályán, a Rodrigo de Freitas lagúnán, méghozzá a kenu egyesek 1000 méteres versenyének második előfutamában.

A hazai szövetség beszámolója szerint az olimpiai bajnok szegedi kenus az ötödik idővel jutott a középfutamba, ahol erős szembeszélben végül a második helyet szerezte meg. Vajda Attila helyi idő szerint szombaton reggel áll rajthoz a döntőben, ahol az egyik legnagyobb riválisával, a német Sebastian Brendellel is összecsaphat.

A női kajak egyesek 500 méteres előfutamát Kárász Anna végig vezetve két hajóhosszal nyerte, így egyenes ágon jutott a döntőbe.

“Tudtam, hogy nagyon fog ez most fájni, mert a héten nem eveztem túl sokat, és elég régen kellett utoljára teljes erőbedobással eveznem. Azt hittem, hogy egy kicsit közelebb lesznek hozzám az ellenfelek, de az elején elmentem előre, ezért ők már valószínűleg nem erőlködtek annyira.”– mondta a versenyszám friss világbajnoki ezüstérmese.

A milánói világbajnokságon két hete aranyérmet szerző Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakpáros is leszakította a mezőnyt 500 méteren. Könnyed evezéssel több mint hat másodpercet vert a második helyen befutó dánokra.

“Nagyon komolyan vettük az előfutamot, úgyhogy mindenképp elsőnek akartunk bejutni. Az elmúlt pár napban zavart minket a szél és a lötyögős víz is, viszont most sikerült minden zavaró tényezőt kizárni. Pedig azért látszik, hogy a körülmények most sem ideálisak.” – mondta Szabó Gabriella.

Tótka Sándor és Molnár Péter is erős szembeszélben lett finalista 200 méteren, a világbajnok kajakpáros 33.5 másodperces ideje elég volt a középfutam megnyeréséhez.

A férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyében Pauman Dániel, C-1 200 méteren pedig Hajdu Jonatán jutott döntőbe.

Az előolimpiai verseny szombaton ezeknek a számoknak a döntőivel folytatódik, majd a többi olimpiai szám előfutamait rendezik meg.

A magyar válogatott hétfő óta ismerkedik a körülményekkel Brazíliában.

 

MTI