Férfi kézilabda BL – Harmadik helyen zárt a Veszprém

A Telekom Veszprém harmadikként zárt a férfi kézilabda Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjében, mivel a vasárnapi bronzmérkőzésen 34-30-ra legyőzte a Barcelonát. A két együttes közös története során ez volt az ötödik magyar siker, egyszer döntetlent játszottak, a katalánok pedig 13 meccset nyertek.

A Veszprém három ezüst után története első bronzérmét szerezte a BL-ben. A távozó vezetőedző, Javier Sabaté most irányította utolsó alkalommal a magyar csapatot. A Veszprém csapatából Schuch Timuzsin, Marko Kopljar és Ligetvári Patrik mellett a pályafutását befejező jobbszélsőt, Gulyás Pétert nem nevezte Javier Sabaté vezetőedző a meccsre. 

A magyar együttes hatékony támadójátékkal és Mirko Alilovic bravúrjainak köszönhetően jó kapusteljesítménnyel kezdte a találkozót, így a 14. percben már négy góllal vezetett (9-5).

A katalánok kapuja előtt Lékai Máté, Aron Palmarsson és Cristian Ugalde remekelt, és egy ideig a folytatásban sem változott a játék képe. A csapatok a megszokottnál kisebb hangsúlyt fektettek a védekezésre, így gólokban gazdag volt a találkozó (12-8).

A hajrában néhány veszprémi pontatlanságot kihasználva a Barcelona felzárkózott, majd egyenlítenie is sikerült (16-16). Ekkorra Alilovic teljesítménye jelentősen visszaesett, de Ugalde találatainak köszönhetően egy góllal a magyar csapat állt jobban a szünetben (18-17).

A második felvonásban már Mikler Roland őrizte a veszprémi kaput, aki remek formában lépett pályára, de a támadójáték pontatlanabbá vált, így az ellenfél ismét egyenlített (22-22).

Ahogyan a Paris Saint-Germain elleni szombati elődöntőben a magyar együttesnek, úgy ezúttal a katalánoknak kellett folyamatosan futniuk az eredmény után (25-22). 

Javier Sabaté időkérése után a továbbra is parádésan lövő Nilsson, valamint Nagy László góljaival már öt gól volt a különbség (27-22), de a spanyol csapat ettől sem tört meg, és tovább küzdött a felzárkózásért (31-27). 

A végjátékban Palmarsson háromszor is eredményes volt, ezzel az 57. percben eldőlt a találkozó (33-28). A Barcelona legjobbja a francia Timothey N’guessan volt hat góllal, Valero Rivera és Raúl Entrerrios pedig egyaránt ötször talált be.

Férfi Bajnokok Ligája, a 3. helyért:

Telekom Veszprém-Barcelona (spanyol) 34-30 (18-17) 

A Veszprém gólszerzői: Palmarsson 8, Lékai, Nagy L., Ugalde 6-6, Nilsson 5, Gajic 2, Ancsin 1

A szezon egyik legszebb pillanatának nevezte a Barcelona legyőzését Javier Sabaté, a férfi kézilabda Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjében bronzérmet nyert Telekom Veszprém búcsúzó vezetőedzője vasárnap. 

“Gratulálok a játékosaimnak, mert a nagyon nehéz szombati meccs után nagyon jól játszottak. Sajnálom, hogy nem nyertünk tegnap, pedig megérdemeltük volna.” – utalt a spanyol szakvezető a francia Paris Saint-Germainnel szembeni, 27-26-os elődöntőbeli vereségre.

A Barcelona elleni 34-30-as sikerrel a veszprémiek első alkalommal győzték le a katalánokat, amióta Sabaté öt évvel ezelőtt a klubhoz érkezett. “Ez egy nagyon fontos győzelem, a szezon egyik legszebb pillanata. Éreztem, hogy a csapatunk nagyon erős, ezt bizonyítja, hogy ma nagyon jól játszottunk és nyertünk, ami nagyon jó érzés. Büszke vagyok a játékosokra, a stábomra és a szurkolókra.” – tette hozzá az edző. Végül úgy fogalmazott, nehéz szívvel búcsúzik Veszprémtől, de a további sorsáról csak két hét múlva, a válogatott program után szeretne beszélni.

A csapatkapitány Nagy László hangsúlyozta, hogy döntőt szerettek volna játszani, de a szombati vereség után képesek voltak felállni. “Az elődöntő csak apróságokon múlt, de ez is hozzátartozik a kézilabdához. Ma nagyon jól kezdtünk támadásban, védekezésben viszont kevésbé, de mindig egy lépéssel az ellenfelünk előtt jártunk. Fontos volt, hogy éremmel és győzelemmel távozzunk Kölnből.” – vélekedett a klasszis jobbátlövő. Hozzátette, fizikailag, mentálisan és taktikailag is nagyon jól fel voltak készítve, és bár csalódott, amiért nem kerültek a fináléba, de a tavalyi kudarc sokkal jobban fájt neki, amikor kilencgólos előnyről veszítették el a döntőt a lengyel Kielcével szemben.

A második félidőben remekül védő kapus, Mikler Roland elmondta, nagyon akarták ezt a győzelmet, látszott a játékosokon, hogy az utolsó leheletünkig küzdeni fognak. “Nagyon sokáig nem lehettünk mélyen az elődöntő után, mert várt ránk egy újabb mérkőzés. Ilyenkor kell a legerősebbnek lennie egy csapatnak, hiszen ha széthullottunk volna, ma nagyon csúfos vereségbe szaladunk bele. A mi csapatunk nem arról híres, hogy széthullik, inkább arról, hogy ha szorongatják, nagyon odateszi magát.” – mondta. Mikler hozzátette, nagyon rövid idejük volt felkészülni, de most nagyon jó érzés számára, hogy győzelemmel térhetnek haza.

Az ismét remekül játszó Lékai Máté a győztes találkozó után is arról beszélt, nem a dobogó alsó foka volt a céljuk a torna előtt. “Nagyon rossz érzésem van most, mert nagyon jó csapat vagyunk, mégsem tudtuk eddig megnyerni a BL-t. Ha néhány hónap múlva visszagondolok erre a négyes döntőre, akkor is sikertelennek érzem majd, függetlenül attól, hogy most nyertünk.” – közölte. A következő idényről úgy vélekedett, új edzőjük lesz – a svéd Ljubomir Vranjes személyében – és jönnek új játékosok is, de a céljuk nem változik, jövőre is azért fognak küzdeni, hogy megnyerjék a BL-t.

“A BL-trófeáért jöttünk, sajnos nem sikerült megszerezni, de javítani tudtunk a szombati vereség után.” – fogalmazott Iváncsik Gergő. A klubtól 17 év után távozó balszélső kijelentette, még nem tudja, hol folytatja a pályafutását. “Nagyon bízom benne, hogy néhány napon belül eldől a sorsom. Ha folytatom, akkor nagy valószínűséggel Magyarországon játszom a továbbiakban is.” – árulta el.

Később:
Döntő:
Vardar Szkopje (macedón) – Paris Saint-Germain (francia) 18.00

Forrás: MTI