Ritmikus gimnasztika Eb – Kis Alexandra négy szerrel versenyez

Eldőlt, melyik magyar versenyző milyen szerrel versenyez a május 19. és 21. között a Papp László Budapest Sportarénában sorra kerülő ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon. 

A magyar szövetség (MRGSZ) keddi sajtótájékoztatóján Deutsch-Lazsányi Erika, a technikai bizottság vezetője elmondta, hogy Kis Alexandra karikával, labdával, buzogánnyal, szalaggal, Váray Míra karikával, labdával és buzogánnyal, Pigniczki Fanni pedig szalaggal lép szőnyegre.

Hozzátette, Kis Alexandra a kijevi Grand Prix-n és a pesarói világkupán a felkészülési időszakának megfelelően szépen teljesített, ami megalapozhatja a sikeres hazai szereplést.

“Váray Míra idén mutatkozott be a felnőttek mezőnyében, ahol három szeren kifejezetten bíztató részpontszámokat hozott. Pigniczki Fanni a korábbi hibáin rengeteget javított. Kivitelben a legjobb részpontokat hozza, de a technikai pontszámain javítani kell a jövőben. A junior együttes kéziszercsapat eddigi versenyei szintén bíztatóak” – fogalmazott Deutsch-Lazsányi Erika, aki a nemzetközi mezőnyt kifejezetten erősnek nevezte.

A magyar versenyzők a kontinensviadalig Bakuban és Szófiában vesznek részt nemzetközi versenyeken. A technikai bizottság vezetője jelezte, a sportolók a budapesti Európa-bajnokságon szerezhetnek indulási jogot a jövő évi kontinensviadalra, ezért is lesz kiemelten fontos a magyarok számára is.

Kovács Andrea versenyigazgató elmondta, a sportág legjobbjai közül többek között a fehérorosz Kacjarina Halkina, a bolgár Nevjana Vladinova, az azeri Marina Durunda, és a francia Kseniya Moustafaeva is indul a budapesti versenyen. “A tavaly nyári olimpia első tíz helyezettje közül mindenki itt lesz, aki nem vonult vissza.” – ismertette.

Körmendy-Ékes Judit, a magyar szövetség elnöke kijelentette, ott tartanak a szervezésben, ahol tartaniuk kell. “Az európai szövetség eddig nem talált semmiféle hibát. Nyugodtak vagyunk, reményeink szerint kellemes, szép versenynek adhatunk otthont és minden jól fog sikerülni.” – nyilatkozta.

Hozzátette, időarányosan nagyon jól halad a jegyértékesítés, vasárnapra már alig vannak belépők. “Versenyzőink a szakmai stáb irányításával sokat dolgoznak azért, hogy méltóképpen képviseljék a magyar színeket az Eb-n, és ez az eddigi eredményeken is látszik.” – mondta Körmendy-Ékes Judit.

Héder Barna, az M4 Sport csatornaigazgatója kijelentette, ritmikus gimnasztikában eddig nem volt olyan világverseny, amelynek csaknem minden momentuma képernyőre került volna. A budapesti Eb-n a junior és felnőtt versenyek – a döntőkön kívül a selejtezők is, nagyrészt élőben – láthatóak lesznek a közmédia sportcsatornáján.

Forrás: MTI