FED KUPA: KANADA – KAZAHSZTÁN – a sorsolás

Kanada-Kazahsztán Fed Kupa, a két csapat a sorsolás után Fotó: Eriko Hirata

Montreal, Kanada – A 2. világcsoport rájátszásában a nemzetek ranglistáján 16. helyezett Kanada, a 23. helyen álló Kazahsztán válogatottját fogadja a soron következő hétvégén Montreálban. A BNP Paribas szponzorálása keretében zajló esemény hivatalos sorsolálására pénteken a helyi polgármesteri hivatal fogadótermében került sor.
A kanadai válogatott keretbe a következő játékosok kaptak meghívást Sylvain Bruneau szövetségi kapitánytól: Francoise Abanda (Montreal, Quebec), Bianca Andreescu (Mississauga, Ontario), Gabriela Dabrowski (Ottawa, Ontario), and Katherine Sebov (Toronto, Ontario). 

A kazah oldalon Dias Doskarayev kapitány az alábbi csapatot nevezte a Fed Kupa ezen fordulójára: Yulia Putintseva, Yaroslava Shvedova, Galina Voskoboeva és Kamila Kerimbayeva. 

Szombaton két egyes, vasárnap két egyes valamint 1 páros mérkőzésre kerülhet sor, az összesített eredmény függvényében. A tét nem csekély: a 2018-as világcsoportba kerülés. 

A sorsolást megelőzően Bruneau kapitány Françoise Abandát és  Bianca Andreescut nominálta a két egyes mérkőzésre, míg kazah kollégája Yulia Putintsevát és Yaroslava Shvedovát nevét adta le az egyes mérkőzésekre.

Bár Andreescu jelenleg a legfiatalabb csapattag a kanadaiaknál a maga 16 évével, máris a Top200 között jegyzik és jelenleg hibátlan 6-0-ás Fed Kupa mutatóval rendelkezik. Abanda már 2015 óta tagja a Fed Kupa csapatnak és az elmúlt két évben az ellenfél legmagasabban jegyzett játékosának ‘skapját’ begyűjtötte. 2015-ben Irina Begunál, egy évvel később Olga Govortsovánál bizonyult jobbnak. A kazah csapatban mind Putintseva, mint Shvedova a világ élvonalába tartozó két játékos, előbbi legjobb ranglistás helyezése 27., míg utóbbi volt már 25. illetve párosban két Grand Slam tornát is nyert. 

A páros mérkőzésre a hazaik Gabriela Dabrowskit és Katherine Sebovot jelölték, a kazah gárda pedig Yaroslava Shvedovát és Galina Voskoboevát. 

“Bár a mi oldalunkon a lányok kevesebb tapasztalattal vágnak neki ennek a hétvégének, de izgatottan várják a kihívást és állnak ellébe a megmérettetésnek. Kiválóan szerepeltek Mexikóban februárban és minden erővel azon vannak, hogy visszakerüljenek a 2. világcsoportba jövőre” – nyilatkozta a kanadai szövetségi kapitány. “Játékosain nyerni akarnak, megvan ehhez a kellő hozzáállásuk, és  nemcsak versenyezni, de győzni is szeretnének!“ – tette hozzá Sylvain Bruneau.

2015-ben és 2016-ban jelentős kihívást jelentett a kanadai csapat számára a világcsoportban szereplés. Az elmúlt hat évben ötször bajnok cseh csapattól szenvedtek vereséget, majd Románia, Fehéroroszország és Szlovákia ellenében is alulmaradtak, így az Amerikai Zónacsoport selejtezőire kényszerültek. Ám az igen fiatal juharleves együttes kiállta a próbát és Paraguay, Bolívia és Venezuela legyőzésével kiharcolták a jogot a mostani rájátszásban való szereplésre. 

Kanada eddigi legjobb Fed Kupás teljesítménye az 1988-ban elért elődöntő, illetve további három alkalommal (1964, 1967 és 1987) a negyeddöntőben kaptak ki. 

Kazahsztán legjobb eredménye eddig a 2013-ban elért 2.világcsoport, ahol 4-1-re maradtak alul Franciaországgal szemben.

Szöveg: Ruszanov András

Fotó: Eriko Hirata