Nem játszhatnak a világ legjobb hokisai a pjongcsangi olimpián

Jelen állás szerint nem lesznek ott a világ legjobb jégkorongozói a 2018-as pjongcsangi téli olimpián, miután az NHL nem engedélyezte a liga játékosainak részvételét a jövő évi játékokon. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság közleményben fejezte ki sajnálatát.

 „Hatalmas csalódás ez a játékosok számára” – írja az olympic.org.

Az észak-amerikai profi jégkorongliga fő problémája az, hogy óriási bevételkiesést jelent számára, ha az olimpia három hetére szünetelteti a mérkőzéseket. Legutóbb 1998-ban fordult elő, hogy az NHL játékosai nem vettek részt a téli olimpián, azóta azonban rendszeresen, átlagosan 140 játékossal képviseltette magát a világ legerősebb hokiligája. Ha az NHL álláspontja nem változik, az elméletben azt jelentené, hogy Svédország, Finnország, Oroszország, az Egyesült Államok vagy Kanada csapatai junior korú játékosokkal szállnának jégre Pjongcsangban.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy az NHL hogyan viszonyul azokhoz a hokisokhoz, akik mégis elutaznának Dél-Koreába. Az egyik lehetőség, hogy a csapatokra bízzák a döntést, így kockáztatva a minőségi visszaesést a játékok idejére, vagy következményeket (pl.: eltiltás, pénzbüntetés) helyeznek kilátásba.

Fotó: MOB, fotó: olympic.org