Június végéig Javier Sabaté vezeti a férfi kézilabda-válogatottat

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöksége június 30-ig meghosszabbította a férfi válogatott szövetségi kapitányi posztján Javier Sabaté, valamint stábja megbízatását. Így a szakember, aki a csapattal a januári franciaországi világbajnokságon a hetedik helyen végzett, Debre Viktorral közösen irányítja a nemzeti együttest a májusban és júniusban sorra kerülő Európa-bajnoki selejtezőkön is.  

“Mivel június végéig kellett megoldanunk a kapitánykérdést, és az őszi Eb-selejtezőkön, valamint a januári világbajnokságon az elvárásoknak megfelelően szerepelt a válogatott, kézenfekvő volt, hogy Javier Sabatét kérjük fel a munka folytatására, pontosabban az Európa-bajnoki selejtezőket tekintve annak befejezésére.” – idézte Marosi László alelnököt az MKSZ hétfői közleménye. “A spanyol szakember 2016 tavasza óta lelkiismeretes és eredményes munkát végzett a csapattal. A cél természetesen a horvátországi Európa-bajnokságra való kijutás. A hátralévő négy mérkőzésen reális esélyünk vannak arra, hogy megszerezzük a csoport első két helyének valamelyikét.” – tette hozzá.

Javier Sabaté a hosszabbítást illetően örömét fejezte ki, hogy a megkezdett selejtezősorozatot be tudja fejezni Debre Viktorral együtt. “Négy nehéz mérkőzés vár ránk, célunk, hogy a lehető legerősebb kerettel álljunk ki májusban és júniusban – fogalmazott a spanyol tréner. – Dánia nagyon erős válogatott, a világbajnokságon sikerült legyőznünk az olimpiai bajnoki címvédőt, de az Eb-selejtezőkön újra kihívás lesz a skandinávok ellen pályára lépni. A júniusi két találkozón kell majd végleg biztosítanunk az Eb-részvételt, hiszen a cél egyértelmű, a válogatottnak ott kell lennie a horvátországi kontinensviadalon.”

Novák András főtitkár elmondása szerint az elnökség döntését követően rövid idő alatt sikerült megegyezni a folytatásról Sabatéval. Február elején dőlt el, hogy július 1-jétől a svéd Ljubomir Vranjes – aki Veszprémben is váltja Sabatét – veszi át a magyar válogatott irányítását. Sabaté szerződése január végén lejárt, de a szövetség már azután jelezte, elképzelhető, hogy a nyárig folytathatja munkáját.
    
A válogatott további programja az Európa-bajnoki selejtezőkön:
3. forduló, május 4.:
Magyarország-Dánia, Papp László Budapest Sportaréna 20.00  

4. forduló, május 7.:
Dánia-Magyarország, Aarhus 20.30

5. forduló, június 14. vagy 15.:
Lettország-Magyarország

6. forduló, június 17. vagy 18.:
Magyarország-Hollandia

A csoport állása: 1. Dánia 4 pont (65-43), 2. Magyarország 4 pont (52-43), 3. Hollandia 0 pont (47-57), 4. Lettország 0 pont (39-60)

A csoport első két helyezettje, valamint a hét csoport legjobb harmadikja jut ki a 2018 januárjában Horvátországban sorra kerülő Európa-bajnokságra.

Forrás: MTI – Fotó: keziszovetseg.hu