Férfi kézilabda-vb – Kiesett az Európa-bajnok német válogatott

Nem jutott be negyeddöntőbe a franciaországi férfi kézilabda-világbajnokságon a német válogatott.

A tavaly Európa-bajnok, riói olimpiai bronzérmes csapat bár szinte végig vezetett a vasárnapi, párizsi nyolcaddöntős összecsapáson, kikapott a legutóbbi vb-n ezüstérmes katariaktól.

A németek – akik az összes csoportmérkőzésüket megnyerték – szinte végig vezettek, igaz többnyire csak egy-két góllal, s háromnál nagyobb előnyt nem tudtak kiharcolni a szívósan küzdő ellenfelükkel szemben. A hajrában aztán több hiba csúszott a támadásaikba, elejtették a labdát, pontatlanul passzoltak, a katariak pedig éltek a kínálkozó eséllyel és egyenlítettek, majd a vezetést is megszerezték. Az utolsó német támadásnál blokkolták a lövést, a 60. perc legvégén pedig még egy gólt dobtak.

Magát hibáztatja Dagur Sigurdsson, az Európa-bajnok német férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, mert csapata vasárnap a nyolcaddöntőben búcsúzott a franciaországi világbajnokságtól.

“Minden mérkőzésen előfordulnak hibák. Az utolsó kényes szituációban időt akartam kérni, hogy elmondjam a védőjátékosainknak a taktikát, de arra gondoltam, ezzel a katariaknak is lehetőséget adok, hogy cseréljenek védekezésben, ezért haboztam.” – nyilatkozta az izlandi edző az előző világbajnokságon ezüstérmes Katartól elszenvedett 21-20-as vereség után.

“Túl sokat hibáztunk, és én is elkövettem néhányat. Az egész meccsen vezettünk, a második félidő közepén már négy góllal is, szóval a kiesés nagyon nagy csalódás számunkra. A végén volt esélyünk gólt szerezni, de hibáztunk.” – tette hozzá Dagur Sigurdsson, aki a torna eredményétől függetlenül távozik posztjáról és Japán válogatottjának irányítását veszi át.

Kollégája, Valero Rivera úgy fogalmazott, “nagyon boldog vagyok, ez egy nagy nap a katari sport számára”. A hazája, Spanyolország csapatát négy évvel ezelőtt világbajnoki címig vezető szövetségi kapitány hozzátette, ismét sikerült megmutatniuk, hogy a katari válogatott játékosai igazi csapatot alkotnak és tiszteletet érdemelnek.

“Kiváló mérkőzést játszottunk, a szünetben hátrányban voltunk, de a második félidőben a legjobb tudásunk szerint kézilabdáztunk, végül ezért sikerült nyernünk. Keményen dolgoztunk, és ez a győzelem sokat jelent számunkra.” – nyilatkozta Rivera.

A katariak kedden 20.45-től a szlovénokkal játszanak a negyeddöntőben, Párizsban. A magyar csapat ellenfele Norvégia lesz ugyancsak kedden, 17 órától Albertville-ben. 
 
Eredmények (a vb honlapja szerint) – Nyolcaddöntő:

Katar-Németország 22-20 (10-9)

korábban:
MAGYAROSZÁG-Dánia 27-25 (13-12)
Svédország-Fehéroroszország 41-22 (24-11)

később:
Horvátország-Egyiptom, Montpellier 20.45

Elnök Kupa (Brest):

korábban:

A 17-20. helyért:
Argentína – Szaúd-Arábia 24-22 (10-8)

A 21-24. helyért:
Chile-Bahrein 35-30 (18-14)

A hétfői program:
a 23. helyért: Angola-Bahrein 13.00
a 21. helyért: Japán-Chile 15.00
a 19. helyért: Tunézia – Szaúd-Arábia 18.00
a 17. helyért: Lengyelország-Argentína 20.00

Forrás: MTI