Férfi kézilabda-vb – Magyar vereség az Európa-bajnok németektől

A magyar férfi kézilabda-válogatott 27-23-ra kikapott az Európa-bajnok és olimpiai bronzérmes német csapattól a franciaországi világbajnokság C csoportjának első fordulójában, pénteken Rouenban. 

A szervezők tájékoztatása szerint elővételben minden jegyet eladtak a mérkőzésre, és bár ennek ellenére jó néhány szék üres maradt, remek hangulat volt a roueni Kindarenában. A földrajzi adottságok miatt természetesen a németek voltak fölényben a lelátón, de a magyar válogatottat is sokan buzdították. 

A németek szereztek vezetést, ráadásul Silvio Heinevetter kapus bravúros védésekkel kezdett, a magyarok ennek ellenére derekasan tartották magukat, sőt 6-5-nél az egyenlítésért támadhattak. Nem jártak sikerrel, később pedig úgy tűnt, fokozatosan felőrlődnek az ellenfelük rendkívül hatékony védelmével folytatott küzdelemben. Nagy László ekkor már nem volt a pályán, mert sérülés miatt le kellett támogatni a pályáról, és egyből az öltözőbe kísérték. 

A 23. percben alakult ki először négygólos különbség (11-7), ekkor Javier Sabaté szövetségi kapitány időt kért, de ezzel sem tudta megakadályozni csapata teljes szétesését. Támadásban és védekezésben is sokkal hatékonyabbnak bizonyult az ellenfél, amely villámgyors akciókkal és gólokkal használta ki a magyar hibákat. 

A németeknél a várakozásoknak megfelelően Uwe Gensheimer támadójátékára épült a taktika, a Paris Saint-Germain balszélsőjének mind a hét lövése gólt eredményezett az első félidőben, Heinevetter pedig húsz labdából kilencet kivédett.

A szünetben kiderült, hogy Nagy László bokarándulás miatt nem térhet vissza a pályára, további szereplése is csak az újabb orvosi vizsgálatok eredményétől függ. 

A magyarok meglepetésre felzárkóztak a második felvonás elején (16-15), ezért a németek szövetségi kapitánya, a torna után távozó Dagur Sigurdsson időt kért. Jamali Iman egyenlíthetett volna, de az üres kapu mellé lőtt, majd kétszer is emberhátrány nehezítette csapata dolgát. 

Fazekas Nándor helyett ekkor már Mikler Roland védett, aki sokkal hatékonyabbnak bizonyult. Mindez a pontszerzéshez nem volt elég, a szoros eredményhez és a helytálláshoz viszont igen, ami biztató a szombat esti, Horvátország elleni meccs előtt.

Eredmény, C csoport, 1. forduló:

Németország-Magyarország 27-23 (16-11)

Rouen, 5 200 néző, v.: Nacsevszki, Nikolov (macedónok)

lövések/gólok: 46/27 (59%), illetve 47/23 (49%)

gólok hétméteresből: 8/8, illetve 2/1

kiállítások: 6, illetve 4 perc

Magyarország:   
Fazekas – Harsányi 1, Zubai 2, Nagy L. 1, Ligetvári, Szöllősi Sz., Juhász Á 3. Cserék: Mikler (kapus), Bodó 3, Császár 3, Lékai 3, Bánhidi, Schuch, Ancsin 1, Balogh Zs. 3, Jamali 3

Javier Sabaté szövetségi kapitány:

“Nagyon büszke vagyok a játékosaimra, mert nagyon jól játszottak és nagyszerűen helytálltak az Európa-bajnokkal szemben – értékelt  – Örülök, hogy sokat tudtam forgatni őket, ettől függetlenül nagy szükségük van a pihenésre a szombati mérkőzésig. Az első félidőben némileg megilletődöttek voltunk, néhányan még nem szerepeltek világversenyen a keretünkből. Időszakonként a védekezésünk nem volt megfelelő a nagyon jó erőkből álló németekkel szemben. A második félidőben gyorsabbá vált a játékunk, és bár a vereség miatt természetesen csalódott vagyok, annak örülök, hogy csapatunk megmutatta a karakterét és megmutatta, hogyan tud küzdeni.”

A németek legeredményesebb játékosa Uwe Gensheimer volt, aki 15 lövésből 13 gólt ért el. Csapattársai közül Kai Hafner hétszer, Patrick Groetzki pedig négyszer talált be. Silvio Heinevetter kapus 38 lövésből 15-öt megfogott, vagyis 39 százalékos hatékonysággal védett.

Nagy László csapatkapitány szerint a magyar férfi kézilabda-válogatott játékosainak többet kellett volna futniuk pénteken az Európa-bajnok németek ellen 27-23-ra elveszített világbajnoki csoportmérkőzésen.

“Az első félidő vége felé volt egy kisebb ámokfutásunk, amikor a németek el tudtak lépni tőlünk, de pozitívum, hogy abszolút vissza tudtunk jönni a meccsbe, és szorossá tudtuk tenni.” – nyilatkozta a franciaországi Rouenban rendezett találkozó után Nagy LászlóHangsúlyozta, a kontinensbajnok, olimpiai bronzérmes német válogatott ellen mindig nagyon nehéz dolga van az ellenfélnek.

“Nehéz volt feltörni a védelmüket, de a második félidőben már többször sikerült, és fel tudtunk jönni. Akkor már a védekezésünk is egész jó volt.” – mondta. “Amit hiányoltam – és biztos vagyok benne, hogy ez a videóelemzésen is látszani fog -, hogy többet kellett volna futnunk a második felvonásban. Visszatérő jelenség, hogy lassítjuk a játékot, inkább a biztosra megyünk és a felállt fal elleni játékot erőltetjük.” – tette hozzá a 35 éves jobbátlövő.

Nagy László bokája a magyarok első csoportmeccsén, az első félidő közepén megrándult, ezért a folytatásban nem is tudott játszani, és egyelőre további szereplése is kérdéses. “Meglátjuk, az orvosi vizsgálat mit mutat. Minden vágyam, hogy Horvátország ellen is pályára lépjek, de meg kell várni, hogy a következő 24 órában mi történik a bokámmal. Ha javul az állapota, természetesen szeretnék a csapat segítségére lenni.” – nyilatkozta Nagy László.

A magyar-horvát meccs szombaton, 20.45-kor kezdődik a C csoportban.

Forrás: MTI