Férfi kézilabda-vb – Kikapott a magyar válogatott a fehéroroszoktól

A magyar férfi kézilabda-válogatott 27-25-re kikapott Fehéroroszország csapatától pénteken a franciaországi világbajnokság C csoportjának ötödik, utolsó fordulójában, Rouenban, így a negyedik helyen végzett, a nyolcaddöntőben pedig az olimpiai bajnok Dániával találkozik.

A magyarok az Európa-bajnok és olimpiai bronzérmes németektől múlt pénteken 27-23-ra, az Európa-bajnoki harmadik horvátoktól szombaton 31-28-ra kikaptak, majd Chilét hétfőn 34-29-re, Szaúd-Arábiát szerdán 37-24-re legyőzték. Az olimpiai bajnok dánok elleni nyolcaddöntőt vasárnap Albertville-ben rendezik 16 órától.

A magyarok 3-2-nél vezettek először, de mint korábban, ezúttal is sokat cseréltek, ezért a gyorsan játszó ellenfelüket nem tudták leszakítani. A játékvezetők miatt sem volt könnyű dolguk, mert szinte végig meglehetősen egyoldalúan ítéltek kiállításokat és hétmétereseket Javier Sabaté szövetségi kapitány együttesének kárára. Az egyre gyarapodó magyar hibákat jól használták ki a fehéroroszok, de Juhász Ádám két találata után jobbnak látták, ha időt kérnek (11-11).

Az első félidő hajrájában kétgólos hátrányba kerültek a magyarok (14-12), mert több helyzetet is kihagytak, riválisuk viszont legtöbbször magabiztosan értékesítette a lehetőségeit.

A második felvonás elején változatlan volt a játék képe, így a fehéroroszok növelték előnyüket (17-14). Juhász és Császár góljainak köszönhetően a magyarok nem sokkal később az egyenlítésért támadhattak, és ez a 45. percben szívós munkával sikerült is (20-20) nekik. A macedón bírópáros döntéseinek segítségével ismét ellépett a fehérorosz együttes (24-22), amely jó kapusteljesítménnyel megőrizte előnyét.

Eredmény, C csoport, 5. forduló:

Fehéroroszország-Magyarország 27-25 (15-13)
Rouen, 3800 néző, v.: Nacsevszki, Nikolov (macedónok)
lövések/gólok: 46/27 (59%), illetve 51/25 (49%)
gólok hétméteresből: 10/9, illetve 5/3
kiállítások: 4 perc, illetve 14 perc

Magyarország:   
Mikler – Zubai, Jamali 1, Császár 7, Ligetvári 1, Schuch, Juhász 7. Cserék: Fazekas (kapus), Balogh Zs. 2, Harsányi 1, Bánhidi 2, Lékai 1, Ancsin 1, Bodó 2, Gulyás

Korábban:
Németország-Horvátország 28-21 (13-9)
Szaúd-Arábia – Chile 26-25 (13-13)

A csoport végeredménye:

1. Németország 10 pont, 2. Horvátország 8 pont, 3. Fehéroroszország 4 pont, 4. Magyarország 4 pont, 5. Szaúd-Arábia 2 pont, 6. Chile 2 pont

Pontazonosság esetén az egymás elleni eredmény rangsorolt.

A két csapatnak ez volt a nyolcadik mérkőzése egymás ellen, és az első fehérorosz siker, ugyanis az előző hét alkalommal mindig a magyarok nyertek. A fehérorosz válogatott két legeredményesebb játékosa Ivan Brovka és Barjsz Puhovszki volt, akik egyaránt hatszor találtak a kapuba.

“Felkészültünk, de jól játszottak a fehéroroszok. – értékelt Javier Sabaté szövetségi kapitány, aki szerint Juhász Ádám volt a mérkőzés legjobbja. – Túlságosan sok kiállítást kaptunk, ennél többet azonban nem szeretnék mondani a játékvezetőkről. Dánia ellen harcolni fogunk, nagyon nehéz ellenfél, az olimpiai bajnok vár ránk, de egy mérkőzésen minden lehetséges. Ha a harmadik helyen végeztünk volna és a svédekkel játszunk, akkor is óriási teljesítmény kellene a továbbjutáshoz.”

Juhász Ádám, a magyar férfi kézilabda-válogatott szélsője szerint az összkép azt mutatta, hogy jobbak voltak a fehéroroszok, akik pénteken 27-25-re megnyerték a két csapat csoportmérkőzését a franciaországi világbajnokságon. “Csalódott vagyok, mert szerettünk volna nyerni. Nem éreztem, hogy rosszul ment volna a védekezés, illetve a támadás, az összkép mégis azt mutatta, hogy jobbak voltak a fehéroroszok, akiknek a kapusa nagyon jól védett.” – nyilatkozta a lefújás után a Tatabánya játékosa, aki hét gólt dobott.

A magyaroknak a döntetlen is elég lett volna a Rouenban rendezett C csoport harmadik helyhez. Abban az esetben a 260 kilométerre fekvő Villeneuve-d’Ascq-ban a svédekkel találkoztak volna a nyolcaddöntőben. Mivel azonban kikaptak, negyedikek lettek, és a 760 kilométerre lévő Albertville-be kell utazniuk, ahol az olimpiai bajnok dánok várnak rájuk.

Zubai Szabolcs a vesztes találkozó után is igyekezett kiemelni a pozitívumot, és úgy fogalmazott, Juhász Ádám szenzációsan játszott. “Volt egy-két oda-vissza futás, amikor egyik csapat sem tudott gólt lőni, akkor kellett volna betalálnunk. Videón láttuk és értékeltük is őket, azt kaptuk, amit vártunk. Tudtuk, hogy küzdeni fognak, de mindenképpen nyerni akartunk. Több gyors támadásra volt szükségünk, és ezt meg is oldottuk.” – mondta.

A négy kapura lövéséből kettőt értékesítő Bánhidi Bence elárulta, olyan hibákat is vétettek, amikről a mérkőzés előtt beszéltek. “Többet kellene gyakorolnunk, de a válogatottnál nincs sok idő rá, hogy összeszokjanak a páros kapcsolatok.” – vélekedett a MOL-Pick Szeged beállója.

A magyarok az Európa-bajnok és olimpiai bronzérmes németektől múlt pénteken 27-23-ra, az Európa-bajnoki harmadik horvátoktól szombaton 31-28-ra kikaptak, majd Chilét hétfőn 34-29-re, Szaúd-Arábiát szerdán 37-24-re legyőzték. Az olimpiai bajnok dánok elleni nyolcaddöntőt vasárnap 16 órától rendezik.

Forrás: MTI