Riói olimpiai fotókból nyílt kiállítás Debrecenben

Repülj velem Rióba címmel Derencsényi István fotográfusnak a riói nyári olimpián készült képeiből nyílt kiállítás szombaton a Debreceni Egyetem sporttudományi oktatóközpontjában.

Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára a tárlat megnyitóján kiemelte: tavaly fordult elő először, hogy egy vidéki lap munkatársa esélyt kapott a nyári olimpiai játékokon.

Derencsényi István, a Hajdú-bihari Napló fotóriportere élt ezzel a nem mindennapi lehetőséggel, “lubickolt az olimpiai miliőben”, ahol négyévente egy időben gyakorlatilag 30 világbajnokság zajlik, és már a helyszínekre való eljutás is embert próbáló feladat – mondta az államtitkár.

Szabó Tünde szerint “Sehol nem lehet annyi megélt pillanatot, érzelmet megörökíteni, mint az olimpián. Éljük át még egyszer a riói álomutazást, a játékok semmihez nem hasonlítható hangulatát.” – invitálta a kiállítás megtekintésére a megnyitó résztvevőit a sportért felelős államtitkár.

Bács Zoltán, a tárlatnak otthont adó egyetem kancellárja természetesnek nevezte, hogy az olimpiáról szóló kiállításnak a sporttudományi központ ad helyet. “A Debreceni Egyetemen más minőségben foglalkoznak a sporttal, mint egyszerű testnevelés.” – utalt a 2015-ben elkészült sportcentrum szolgáltatásaira, az ott folyó tudományos munkára.

Derencsényi István tíz éve a Debrecenben megjelenő Hajdú-bihari Napló fotóriportere. Két évvel ezelőtt művészet kategóriában díjazták a sajtófotó kiállításon.

A Repülj velem Rióba – képes olimpiai beszámoló című tárlaton a hagyományos fotográfiák mellett digitális és 3D-s fotók idézik fel a riói olimpia magyar vonatkozású, legemlékezetesebb pillanatait. A kiállítás február 10-ig tekinthető meg az egyetemi sportcentrumban.

Forrás: MTI – Fotó: Derencsényi István