Tenisz: Budapesten rendezik a junior Davis Kupát és Fed Kupát

Szeptember 27. és október 2. között Budapest ad otthon a junior teniszezők Davis-, illetve Fed Kupájának, azaz a 16 éven aluli fiúk és lányok csapatvilágbajnokságának.
 
Az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az óbudai Nemzeti Edzés Központban, illetve a Vasas Folyondár utcai sporttelepén a 16-16 fiú és lány válogatott egyaránt négy négycsapatos csoportban küzd majd egymással, s a kvartettek győztesei jutnak az elődöntőbe.

Richter Attila, a Magyar Tenisz Szövetség főtitkára elmondta, eredetileg Madrid lett volna a rendező, a spanyol főváros azonban végül visszalépett, a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) pedig Budapestet kérte fel a beugrásra.

Megjegyezte, amikor ezt elvállalták, még nem rendelkeztek a megfelelő helyszínekkel, ugyanakkor bíztak magukban, hiszen a magyar sportnak – különösképpen a 2024-es olimpiai pályázat kontextusában – rendkívül fontos minden világesemény sikeres megrendezése.

Juhász Gábor, a lányok válogatottjának szövetségi kapitánya elmondta, ugyan lehet még változás a keretben, de a tervek szerint Zádori Réka, Gécsek Fanni és Horváth Adrienn képviseli majd a magyar színeket, míg a fiúknál Khin Dániel, Makk Péter és Vörös Máté szerepel.

A sajtótájékoztatón részt vett a US Openen a harmadik fordulóig jutott Babos Tímea, valamint a New Yorkban pályafutása során először Grand Slam-főtáblára jutott Fucsovics Márton is, akik korábban mindketten játszottak ezen a viadalon.

“Egy junior játékosnak ez hatalmas lehetőség, hiszen egy ilyen tornán, ha helyt tud állni, akkor mérheti le igazán, hogy hol tart a mezőnyhöz képest” – mondta Babos, aki New Yorkban a világranglistán ötödik Simona Haleppel szemben óriási küzdelemben búcsúzott.

“Ez a torna rengeteg önbizalmat adott nekem a későbbi felnőtt pályafutásomhoz, remélem a fiatalok is ki tudják majd használni a lehetőséget” – tette hozzá Fucsovics.

Az ITF egyik legnagyobb tornáján a 32 csapat 16 pályán játszik majd, a mérkőzéseken 96 labdaszedő, több mint 100 vonalbíró és 24 székbíró segédkezik, a csoportok sorsolását egy nappal a rajt előtt rendezik.

 

Forrás: MTI