112 év után ismét golf az olimpián

A megnyitó ünnepséggel kezdetét vették a 2016. augusztus 5-21. között, Rió de Janeiro-ban rendezendő XXXI. Nyári Olimpiai Játékok, amely a golf sport számára történelmi jelentőséggel bír, hiszen a sportág 112 év után szerepelhet ismét az ötkarikás versenyek sorában. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése új fejezetet nyitott a golf történetében.

“Az ötkarikás golf versenyeket a The R&A golfszabályok szerint, női és férfi egyéni kategóriákban, par 72-es pályán, stroke play formában rendezik. A helyi idő szerint 7.30 órakor kezdődő versenyek a férfiaknál augusztus 11-én, a hölgyeknél augusztus 17-én startolnak, ahová a versenyzők a 2016. július 11-én érvényes profi ranglistán elért helyezés alapján szerezhettek indulási jogot. A pénzdíj és cut nélkül rendezett viadalok a 60 férfi és 60 hölgy játékos számára az amatőr múltat idézi” – nyilatkozta Jamie Spence, az angol csapat vezetője – „ami a profi játékosok számára már idegen környezet, hiszen most az országuk dicsőségéért kell majd küzdeniük.”

A kvalifikációs rendszer alapján a világranglista első 15 helyezettje automatikusan szerzett indulási jogot azzal a megkötéssel, hogy országonként maximum négy játékos juthat be ily módon az induló mezőnybe. A fennmaradó helyeket azok az országok legmagasabb ranglista ponttal rendelkező versenyzői tölthetik be, ahonnan legfeljebb két profi játékos még nem kvalifikálta magát. Ezzel együtt a 117 profi játékos mellett három amatőr játékos, Leona Maguire (IRL), Albane Valenzuela (SUI) és Tiffany Chan (HKG) mégis indulhat.

Ugyanakkor nehéz heteket élt át Antony Scanlon, a Nemzetközi Golf Szövetség elnöke, hiszen a Zika-vírusra hivatkozva, Jason Day (AUS), Dustin Johnson (USA) és Rory McIlroy (IRL) is távol marad majd a versenyektől. “A top profi játékosok hiánya a sportág jövője és a golf olimpiai megítélése szempontjából káros és elkeserítő.” – nyilatkozta Ty Votaw, a PGA Tour ügyvezető elnöke.

A golfversenyek helyszínéül a 979.955 nm alapterületű, a Reserva de Marapend-ben (Barra da Tijuca körzet) épült, a Hanse Golf Course Design által álmodott pálya szolgál, amelyet kajmánok, óriáskígyók és a világ legnagyobb rágcsálói teszik egzotikussá. Gazdag látványossággal szolgál majd a több száz madárfaj, a földön fészkelő baglyok, akik minden bizonnyal keresztezik majd az augusztus 11-én elütőre álló golfozók játékát. A füvet folyamatosan dézsmáló, a pályán élő, 60 cm hosszú és a közel 70 kg súlyú vízidisznók azonban már fejtörést okozhatnak a green-keeperek számára. Az aligátorok viszont viszonylag kistestűek, 1,5 m hosszúak, a háromujjú lajhár és a majmok, akik szintén a golf pálya lakói, egyedülálló természeti körülményeket teremtenek, melynek védelme elsődleges szemponttal bírt a pálya építése során.

Az ötkarikás golf versenyeket naponta közel 15.000 néző látogathatja.

Forrás és Fotó: Magyar Golf Szövetség