69 éves Arnold Schwarzenegger, Mr. Olimpia

69 éves Arnold Alois Schwarzenegger (Thal, Ausztria, 1947. július 30. –) Golden Globe-díjas osztrák származású amerikai színész, testépítő, üzletember és politikus; az USA Kalifornia államának 38. kormányzója. Fiatalkorában testépítő eredményeivel ért el komoly sikereket, majd hollywoodi akciófilmjeivel vált világhírűvé.

Schwarzenegger egy kis Graz közeli stájer faluban, Thalban született. Édesapja Gustav Schwarzenegger rendőrfőnök (1907. augusztus 17. – 1972. december 1.), édesanyja pedig Aurelia Jadrny (1922. július 29. – 1998. augusztus 2.). A család, jó katolikusként, minden vasárnap templomba járt. Viszonylag nehéz körülmények között éltek.

unnamed-f362f98456

Fiatalként Schwarzenegger – apja hatására – több sportot kipróbált, először 1960-ban fogott kezébe súlyzókat, amikor futballedzője csapattársaival együtt a helyi edzőterembe küldte. Arnold 14 évesen a futball helyett testépítéssel kezdett foglalkozni, majd egy grazi edzőtermet látogatott. Az itteni mozikban látott először olyan neves sportolókat, mint Reg Park, Steve Reeves és Johnny Weissmuller.

Előbb letöltötte egy év kötelező katonai szolgálatát az Osztrák Hadseregben, majd 1965 és 1980 között hétszer elnyerte aMr. Olympia, és hatszor a Mr. Universe címet. (Csak két embernek sikerült többször (nyolcszor) felállnia a Mr. Olympiadobogója legfelső szintjére: Lee Haneynek és Ronnie Colemannak.)

1971-ben, autóbalesetben elvesztette Meinhard bátyját.

Hazájában színészként és sportemberként nagy népszerűségnek örvendett, a grazi sportcsarnok is az ő nevét vette fel. Kaliforniai kormányzóként, Bush politikájának támogatójaként, és főképp a kivégzések kaliforniai engedélyezése miatt ausztriai népszerűsége csökkent.

Mr. Olympia

A Mr. Olympia a testépítés legrangosabb versenye. Erre a versenyre csak úgy tud bekerülni egy testépítő, ha előtte megnyert egy olyan kisebb versenyt, ahol a győztes automatikusan kvalifikálja magát erre a versenyre (például Arnold Classic), így a világ legjobb testépítői indulnak ezen a versenyen. A rendezvényt Joe Weideralapította 1965-ben abból a célból, hogy versenyt szervezzen a Mr. Universe (az akkori legrangosabb verseny) győzteseinek számára.

Az első Mr. Olympiát Larry Scott nyerte meg, 1965-ben, a jelenlegi, 2014-es Mr. Olympia pedig Phillip Heath. A két, legtöbb versenyt megnyert testépítő Lee Haney és Ronnie Coleman, nyolc-nyolc, egymást követő győzelemmel. A sportág legismertebb képviselője, Arnold Schwarzenegger „csupán” hét alkalommal nyerte meg a Mr. Olympia címet.

Az Acélizom (Pumping Iron) című 1977-es dokumentumfilm az 1975-ös Mr. Olympia eseményeit meséli el, mely során Arnold Schwarzenegger hatodik alkalommal állhatott a dobogó legfelső fokára. A filmben számos híres testépítő szerepel, például Arnold barátja és vetélytársa, Franco Columbu vagy Lou Ferrigno.

Photo by Gilbert Carrasquillo