Matthias Dolderer nyerte a budapesti Red Bull Air Race versenyt

Matthias Dolderer nyerte a Red Bull Air Race műrepülő világbajnoki sorozat budapesti versenyhétvégéjét.

A szombati programokat a szeles és esős időjárás miatt teljesen törölték, míg vasárnap a kísérőprogramok estek áldozatul az időjárásnak, elmaradt a visszavonult Besenyei Péter bemutatója is. Többszöri halasztás után a pilótáknak lehetőségük volt teljesíteni a Duna felett, a Lánchíd és a Margit-híd közötti szakaszon kijelölt pályát. A Lánchíd alatt nem repültek át a gépek.

A tizennégy pilótát felvonultató mezőnyből nyolc versenyző – a tavalyi győztes osztrák Hannes Arch, a spanyol Juan Velarde, a brit Nigel Lamb, a francia Nicolas Ivanoff, az ausztrál Matt Hall, az amerikai Kirby Chambliss és a vb éllovasa, a német Matthias Dolderer, valamint legjobb vesztesként a japán Muroja Josihide – jutott tovább a vasárnap délutáni viadalon. Itt a szokásostól eltérően nem páronként harcoltak a legjobb négybe kerülésért, hogy ott döntsék el a győztest, hanem minden versenyző egyszer repült, s az elért időeredmények alapján állították fel a végső sorrendet.

A legjobb időt Matthias Dolderer repülte, aki így növelte előnyét a vb-pontversenyben. Másodikként Hannes Arch, harmadikként Matt Hall zárta a budapesti viadalt.

 

Eredmények, Red Bull Air Race, Budapest:

—————————————
1. Matthias Dolderer (német) 58.653 másodperc
2. Hannes Arch (osztrák) 58.942
3. Matt Hall (ausztrál) 59.236

 

A pontverseny állása: 1. Dolderer 41.25 pont, 2. Arch 26, 3. Kirby Chambliss (amerikai) 25.25
(Mivel nem rendezték meg a legjobb négy fordulóját az időjárási körülmények miatt, így Budapesten nem a szokásos teljes pontszámot, hanem annak 75 százalékát kapták meg a versenyzők.)

A kilencedik budapesti Red Bull Air Race volt a 70. verseny a sorozatban, idén még négy van hátra.

 

Forrás: MTI / Fotó: Lakatos Péter