Eldőlt, hogy kik indulnak a moszkvai sárkányhajó vb-n

A hétvégén Szegeden rendezték meg a sárkányhajósok világbajnoki válogatóját, amelyen 10-es és 20-as hajókban is versengtek egymással a csapatok.

Korábban csak 20-as egységekben mérkőztek meg egymással legjobb sárkányhajós csapataink, az idén 10-es hajóban is szerencsét próbáltak. Előbbiben 500, utóbbiban 200 méteren csaptak össze a csapatok, az első helyezettek két számot választhattak maguknak, a harmadik távon való indulás jogát pedig át kellett adniuk a második helyen záró egységnek.

A válogatón a Römi KKSK uralta az összes férfi és mix futamot a senior és masters kategóriában is, valamint ez a csapat nyerte meg a senior nők 20-as futamát. A női futamokban egyébként a Óbudai Sárkányok vitték a prímet az összes masters kategóriát és a senior női 10-es futamot is megnyerték.

Az Old Lake Dragons és Telekom Rubin Lapátolók csapata összeüléssel operált, s Old Lapát néven versenyzett a délelőtt folyamán. A fúziós csapat az összes futamban második helyen ért célba, így a győztes csapatok által nem választott futamokban ők szerepelhetnek majd a szeptemberi moszkvai világbajnokságon.

A délutáni – már magyar bajnoki futamnak számító – 500 és 2000 méteres versenyben a válogatón szereplő hajók is indultak, ami a nagy forróságban embert próbáló feladat volt számukra. Az 500 méteres versenyt a Römi KKSK nyerte meg a Szeged és Telekom Rubin Lapátolók előtt, míg a nap utolsó döntőjében, a hendikepes indítású 2000 méteren óriási csatát vívtak egymással a csapatok. Az 500 méteren győztes Römi utolsóként rajtolt és üldözőbe vette a Szegedet és a Lapátolókat. A szegediek az első fordulóban utolérték a Lapátolókat és két fordulón keresztül gyűrték egymást, amelynek a Römi KKSK itta meg a levét. A második fordulóban ugyanis a Lapátolók nagyobb ívre került, ezt a Szeged gyorsan kihasználta, s megelőzte riválisát. A vert helyzetben lévők azonban nem akarták feladni a küzdelmet, a Lapátolók visszatért a jó ívre, de összeütköztek a nagy lendülettel érkező Römi csapattal. Amely ugyan megnyerte a futamot, de az ütközésért kizárás járt. A versenyt így a Szeged nyerte meg a Dunai Sárkányok és az ESMTK Kolónia előtt.

Forrás: Magyar Kajak-kenu Szövetség