Gercsák Szabina elvesztette kontinentális kvótáját

A hétvégével az utolsó előtti olimpiai kvalifikációs judo-viadalon Almatiban négy magyar vágott neki a küzdelmeknek. Cirjanics Miklós az ötödik helyével megerősítette helyét az olimpia mezőnyében, ugyanakkor Gercsák Szabina a hetedik helyezése ellenére kicsúszott a kontinentális kvótások sorából. 

A 100 kg-os Cirjanics egy olasz és egy tadzsik elleni győzelmével bekerült a legjobb négy közé. Az elődöntőben a világbajnok azeri Elkhan Mammadov gyorsan eldöntötte, hogy az Atomerőmű SE kiválósága „csak” a bronzéremért harcolhasson.  A bronzcsatában is ippon vereséget szenvedett a magyar judós, így az ötödik helyen végzett. Az ezért járó 60 ponttal bebiztosította helyét a Rióba utazó csapatban. Mestere Hangyási László ezzel három judósát kísérheti az ötkarikás játékokra. 

Gercsák Szabina a női 70 kg-os súlycsoportban jól kezdett. Két ippongyőzelemmel jutott túl orosz és üzbég ellenfelein, azonban a negyeddöntőben a későbbi súlycsoportgyőztes francia Marie Eve Gahie egy jukóval jobbnak bizonyult nála. A vigaszágon a Puerto Ricó-i Maria Perez elleni találkozóján ellenfele közel állt a leléptetéshez, de egy vazaris előnyét sikerült megtartania, így Flórusz János tanítványa ismét egy hetedik helyezéssel gazdagodott.

A mongol Naranjargal Tsend Ayush ezüstérmével a tizennyolcadik helyre lépett fel a súlycsoport olimpiai ranglistáján. Ez számára egyenes kvalifikációt ér, míg a horvát Barbara Matics lecsúszott a huszadik helyre, így jelenleg övé az európai kvóta. Rossz hír azonban, hogy a Hell-Miskolci JC judósa ezzel elveszítette a kontinentális kvótáját. 

A további két magyar, a 81 kg-os Csoknyai László és Krizsán Szabolcs versenyfutása az olimpiai kiküldetésért hamar eldőlt, hiszen utóbbi az első mérkőzésén vereséget szenvedett. Igaz riválisa sem jutott messzebb, de kettőjük párharcát a pontversenyben Csoknyai nyerte. Ő utazhat az olimpiára. 

Két hét múlva Mexikóban, a World Masters-tornával zárul a kvalifikációs időszak, azonban ott már a kiemelt pozíciókért megy a harc a súlycsoportonkénti legjobb tizenhat versenyző között. A ranglisták alapján Ungvári Miklós (-73kg /12. a ranglistán), Tóth Krisztián (-90kg/3), Bor Barna (+100kg/6), Csernoviczki Éva (-48 kg/ 5), Karakas Hedvig (-57kg/14), Joó Abigél (-78kg/11) szerezte meg a jogot az indulásra.

Forrás: MOB-judoinfo.hu Fotó:ijf.oprg