Spiriev Attila: „Akár 10-12 fővel is emelkedhet a riói atléta csapat létszáma”

100 nappal az olimpia megnyitója előtt már 20 atlétánk teljesítette a riói olimpiai szintet – közülük 18 lesz nevezhető. Spiriev Attila, a MASZ sportigazgatója szerint ez a létszám már most jobb, mint négy éve Londonban volt.  

„Ha azt nézzük, hogy a 2016-os versenyidény még csak most rajtol, akkor reménykedve mondhatom, hogy ez a létszám akár 10-12 fővel is emelkedhet. Remélem, hogy a kalapácsvetők közül két lány és a fiatal Pásztor Bence teljesíti azt a szintet, amellyel nevezhető lesz az olimpiára. Ha 3-4 új név jelentkezik a szintesek között, már elégedett lennék, de hangsúlyozom, ennél több fiatalban benne van az az eredmény, amivel eljuthatnak Rióba.”  

Női maratoni futásban már öten teljesítették a részvételi szintet. Közülük a három legjobb indulhat a játékokon. Bár Papp Krisztina még a 10 km-es távval is kacérkodik. Ha ez sikerül neki, akkor ő a rövidebb távot választja. Így a rangsorban pillanatnyilag negyedik Staicu Simona is készülhet az olimpiára. 

Május 30-án Békéscsabán rendezik a 20 km-es országos gyalogló bajnokságot. Ott dől el, hogy Hellebrand  Máté, akinek 20 és 50 km-en is van szintes eredménye, melyik távon indul majd Rióban. Ha marad a rövidebb távnál, akkor az 50 km negyedik szintes atlétája, Rácz Sándor is készülhet az olimpiára. 

Július 6. és 10. között rendezik az atlétikai Európa-bajnokságot. Ez lesz az utolsó lehetőség atlétáink számára, hogy olimpiai szintet teljesíthessenek, majd 11-én lezárul a kvalifikációs időszak. Egy héttel később rendezi a magyar szövetség Székesfehérváron a 6. Gyulai István Magyar Nagydíjat. Idén kétnapos lesz a viadal.

 Spiriev szerint a legjobb magyar atléták indulása szinte biztos, de várható további neves külföldi sportolók részvétele is, hiszen több versenyző programjában szerepel az olimpia előtti időszakban a minél több versenyzés. 

„Biztos vagyok benne, hogy sok jó eredmény születik majd a Nagydíjon, ami jó ajánlólevél lesz a riói olimpiára is.” – zárta gondolatait a sportigazgató.

Forrás: MOB, fotó: Zádor Péter