Kulcsár Krisztián szerint szinte tökéletes a riói vívócsarnok

Rióban rendezték a hét első felében a férfi kardozók és női tőrözők csapat-világbajnokságát, mely egyúttal a nyári olimpia tesztversenyeként is szolgált. A női tőrözők a hatodik helyen zártak, a férfi kardcsapat pedig ezüstérmes lett. 

Az olimpiára kialakított Carioca Arenában rendezték a tesztversenyt, méghozzá egy nagy újítással: a négy pástot „x” alakban helyezték el a szervezők a csarnokban, így az összes néző szemmel követheti az eseményeket. Az „x” közepén elhelyezkedő páston rendezik majd a döntőket az olimpián. Kulcsár Krisztián, a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) sportigazgatója szerint is remekül kivitelezett a vívócsarnok.

„Nem panaszkodhatunk, az olimpiai helyszínünk nagyszerű és száz százalékban elkészült. A szervezőkkel is remekül együtt tudtunk működni, erre számítok az olimpiáig hátralévő hónapokban is. Mindent tesztelünk. Nemcsak a helyszínt, hanem a technológiát és az összes készüléket is.”– idézi az aroundtherings.com Kulcsár Krisztiánt.

A FIE sportigazgatója hozzátette: már csak olyan apró munkálatokra van szükség, mint például néhány lelátó magasságának beállítása és az olimpiai színek kihelyezése. Kulcsár szerint a vívócsarnok kiváló példa lesz a hasonló helyszínek kialakításához.

A női párbajtőröző Szász Emesének – aki jó riói sorsolásban reménykedik – szintén nagyon tetszett az Olimpiai Park 3. csarnoka. „Hangulatos a selejtező pástok csillagos elrendezése. A csarnok a versenyre már kész, de van még mit tenni a környezet szépítésében” – mondta.

Szász Emese a nyolcaddöntőig jutott a riói párbajtőr Grand Prix-n: a legjobb tizenhat között az orosz Olga Kocsnyeva győzte le 15–9-re.

A vívóknál már kialakult a kvótások névsora, 9+1 fő szerzett indulási jogot Rióra: férfi párbajtőr-válogatott (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András és Somfay Péter szerzte meg a kvótát, az olimpián egy fő tartalékként vesz részt), Knapek Edina és Mohamed Aida (tőr), Szász Emese (párbajtőr), Márton Anna (kard), Szilágyi Áron, Decsi Tamás (kard).

 

Forrás: MOB