Asztalitenisz olimpiai selejtező: Minden magyar a főtáblán folytatja

Mindegyik magyar játékos főtáblára jutott a Halmstadban zajló európai olimpiai selejtezőtornán.

Lakatos Tamásnak a bolgár Petjo Krasztev ellen kellett bebiztosítania a továbbjutását, ami sikerült is neki, ráadásul a hármas körbeverésnek köszönhetően csoportmásodikként végzett. Így nem egy kiemelt, hanem a csoportját megnyerő lengyel Jakub Dyjas (44. a világranglistán) vár rá a 64-es tábla első körében.

Kosiba Dániel a csoportelsőségért játszott Kou Lei ellen, ám 4:0-ra kikapott az ukrán-kínaitól. Náluk is körbeverés alakult ki, amiből Dani jött ki a legrosszabbul, így csak csoportharmadik lett. Csütörtökön a negyedik kiemelt horvát Andrej Gacinával kezd, aki a 19. a világranglistán.

Pattantyús 4:3-ra megverte Tan Ruiwut, ezzel három győzelemmel zárta a csoportkört. Neki a főtábla első körében a spanyol Álvaro Roblesen (117.) kellene túljutnia.

A nőknél Pergel Szandra és Lovas Petra már kedden biztosította továbbjutását, már csak az volt a kérdés, hogy csoportjuk hányadik helyéről kerülnek a főtáblára. Pergel simán kikapott az örökifjú Ni Xialiantól, így ő másodikként lépett tovább, Lovas Petra viszont hétszettes csatában legyőzte Katarzyna Grzybowskát, ezzel megnyerte a csoportját.

Póta Georgina könnyed győzelemmel kezdte meg csütörtökön szereplését az asztaliteniszezők európai olimpiai selejtezőtornáján, a svédországi Halmstadban, ezzel bejutott a D jelű tábla elődöntőjébe.

A világranglistán 39. Póta a torna tizedik kiemeltjeként nem játszott a csoportszakaszban, a bolgár Anelia Karova (263.) elleni volt az első meccse a Halmstad Arénában. Az első két szettet simán hozta a magyar játékos, majd az ellenfél szépített ugyan, de Póta sikere egy pillanatig sem forgott veszélyben.

“Tipikus első meccs volt, azaz egyelőre még nem ment könnyen a játék. Ráadásul az ellenfelem viszonylag ismeretlen, és kellemetlen a stílusa, úgyhogy örülök, hogy túlvagyok rajta” – mondta az MTI-nek Póta, aki a következő fordulóban is egy védőjátékos, a fehérorosz Viktorija Pavlovics ellen lép asztalhoz, aki jelenleg a 71. a világranglistán.

A csoportjából három győzelemmel továbblépő Lovas (99.) a szomszédos asztalon a lengyelek paralimpiai bajnokával, Natalia Partykával (76.) találkozott, és sokáig úgy tűnt, ugyanolyan hamar végez, mint Póta, hiszen az első három szettet villámgyorsan begyűjtötte. Ezután azonban a balkezes Partyka – aki úgy született, hogy a jobb karja a könyökízület alatt hiányzik – mindent egy lapra feltéve játszott, nem ismert elveszett labdát, és egyenlített. A döntő szettben 9-9-ig együtt haladt a két játékos, majd a lengyel jutott meccslabdához, a következő labdamenetet pedig Lovas elrontotta, így a rivális került a következő körbe.

Téglás Péter szövetségi kapitány és Lovas Petra sokáig tanácstalanul nézett egymásra. Lovas Petra a pénteken és szombaton sorra kerülő vigaszágas táblán szerezhet még riói kvótát Halmstadban.

Pergel Szandra közel egyórás csatában, hét szettben legyőzte a cseh Hana Matelovát a selejtezőtornán, és ezzel bejutott a C jelű tábla elődöntőjébe. A riói kvótához még két meccset kell nyernie.

A világranglistán 114. budaörsi játékos kezdte jobban a mérkőzést, az első szettet viszonylag könnyedén, a másodikat már nehezebben gyűjtötte be. A folytatásban az ITTF rangsorában 83. riválisa feltámadt, előbb szépített, majd a negyedik játszmát – egy vitatott poén után – ugyancsak hozta. Az ötödik szett volt a legszorosabb és ezzel együtt a legizgalmasabb, mindkettőjüknek több játszmalabdájuk is volt, végül a 30 éves Pergel nyerte ezt a szakaszt. A nála öt esztendővel fiatalabb Matelova – a tavalyi cseh bajnok – azonban nem adta fel, ismét egyenlített, így következhetett a döntő szett.

Ebben sokáig fej-fej mellett haladtak a felek, 10-8-nál aztán a magyar két meccslabdához jutott. Az elsőt még elpuskázta, a második azonban bejött, így 55 percnyi küzdelem után ő örülhetett.

A következő körben a görög Maria Hrisztoforakit (314.) 4-0-ra megverő, 3. kiemelt, kínai származású német Shan Xiaona (18.) lesz Pergel Szandra ellenfele.

Csütörtökön nyolc darab nyolcas táblán kieséses rendszerben kezdődött meg a játék, a táblák győztesei a nap végére, azaz három megnyert meccsel kvótát szereznek. A többiek – 56 játékos – pénteken ismét nekirugaszkodnak két 32-es táblán (az előző napi nyolc döntő vesztese kiemeltként itt csak a második körben kezd), és kieséses rendszerben szombat délutánra eljutnak a döntőkig, amelyek győztesei ugyancsak készülhetnek az ötkarikás játékokra.

Forrás: MTI / Magyar Asztalitenisz Szövetség / Fotó: moatsz.hu