Dunavarsányban nemzetközi edzőtábor nyílt a judósok számára

A Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) által támogatott nemzetközi edzőtábor 2016. januárjában megnyitotta kapuit Dunavarsányban, ahol 800 négyzetméternyi küzdőfelületen tréningezhetnek a világ minden részéről érkező versenyzők. A sportág helyzetét kedden sajtótájékoztatón mutatták be, az eseményen részt vett Szabó Bence, a MOB főtitkára is. 

Dr. Tóth László, a magyar szövetség elnöke köszöntőjében elmondta, nagyon jó az együttműködés az IJF és a magyar szövetség között. Többek között minden kedden és csütörtökön a magyar válogatott is a most megnyílt edzőtáborban tarthatja keretedzését. Nem kell mondani, hogy milyen segítség ez versenyzőinknek, hiszen a táborban megfelelő edzőpartnerek várják őket a világ minden tájáról.

A szövetség elnöke kiemelte: pillanatnyilag 7+1 versenyzőnk áll olimpiai kvótás helyen, természetesen ők és társaik is részt vesznek a dunavarsányi  edzéseken. A tábort a MOB igen kedvező koncepcióban biztosítja a hazai szövetség számára. 

“Az ország méretéhez és kapacitásához képest Magyarország fordít Európában a legtöbbet sportra.” – jelentette ki Marius Vizer, az IJF elnöke.

Az IJF támogatja a Referencia Iskola programot, melynek keretében első ütemben 10 megye 10 iskolája kapott támogatást. A most induló második ütemben 22 iskola jut eszközökhöz. 

„A judo több mint sport, hiszen a sportág alapjai a tisztelet, a rend, a fegyelem és a szorgalom, tehát a judo a nevelés egyik fontos eszköze. Az MJSZ 2013 őszétől 143 pedagógusnak költségmentesen, 60 órás akkreditált képzést biztosított. A Sport legyen a tied elnevezésű programhoz csatlakozva pedig 19 városban, 10 iskolában tartott bemutatót, 58 iskolának biztosított tatamit, dzsúdóruhákat.” – hangsúlyozta Kozmann György, az EMMI sportért felelős helyettes államtitkára. 

Szabó Bence, a MOB főtitkára örömét fejezte ki, hogy a dunavarsányi edzőtábor az elmúlt időszakban sokat szépült, korszerűsödött. Annak idején ő is sokat edzőtáborozott a létesítmény falai között, de mostanra már rá sem lehet ismeri az akkori táborra. A magyar cselgáncsozók számára is óriási dolog, hogy itthon létesült egy komoly edzőközpont, mivel külföldi edzőpartnerek nélkül nincs fejlődés. 

A főtitkár kifejtette, a MOB rendkívül jó kapcsolatot ápol a Nemzeti Sportközpontokkal. Az edzőtábor kihasználtságánál a szakmai indok előrébb való, mint a profitszerzés.

Dr. Bartha Csaba, a MOB sportigazgató-helyettese, a TF egyetemi docense arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy az IJF Magyarországon üzemelteti a felsőfokú képesítést nyújtó Judo Akadémiát a Testnevelési Egyetemmel együttműködve. A 12 hetes felsőfokú képzés már magyar nyelven is elérhető. Az első magyar nyelvű elméleti képzés 2016. február 22-én indult és május 15-ig tart. Természetesen a sikeres vizsgázók gyakorlati képzését májusban Dunavarsányban tartják majd.

A hazai judó szempontjából fontos azt is megjegyezni, hogy 2017-ben Magyarország, Budapest világbajnokság alkalmával látja vendégül a nemzetközi elitet.

Az eseményen megjelent az olimpiára készülő felnőtt válogatott több tagja is.

A Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) honlapja szerint a magyarok közül kvótát érő helyen áll Ungvári Miklós (73 kg), Csoknyai László (81 kg), Tóth Krisztián (90 kg), Cirjenics Miklós (100 kg, – kontinentális kvóta), Bor Barna (+100 kg), Csernoviczki Éva (48 kg), Karakas Hedvig (57 kg) és Joó Abigél (78 kg). A 81 kilogrammos Krizsán Szabolcs szintén kontinentális kvótát érő helyen áll, egy országból azonban csak egy judós indítható súlycsoportonként, és őt megelőzi Csoknyai László.

A magyar versenyzők a kvalifikációs sorozat május 30-i zárultáig gyűjthetik a pontokat. 

Férfiak olimpiai kvalifikációs pontversenye
Nők olimpiai kvalifikációs pontversenye 

 

MOB