Az európai élmezőny a cél a rögbiszövetség új elnöke szerint

A férfiak és a nők számára is az európai élmezőny elérése a cél a Magyar Rögbi Szövetség új elnöke, Kiss Antal szerint.

“Magyarországon is meg kell találni a helyét a világszerte népszerű sportágnak” – nyilatkozta az egyhangú szavazással megválasztott sportvezető a szövetség pénteki sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a rögbiben “a cél határozza meg a csapatot”, ezért ki kell jelölni azokat a célokat, amelyek elérésével a középmezőnyből az európai élmezőny közelébe lehet kerülni.

“Elnökként olyan célokat szeretnék megfogalmazni, amelyek inspirálnak, nem fogok megelégedni a középszerűséggel.” – jelentette ki Kiss Antal, aki a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban a közvetlen közösségi forrásokkal kapcsolatos koordinációs feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos

Jelezte: a férfi felnőtt csapat jelenleg a tizenötös és a hetes rögbiben is a 25-30. hely körül áll a világranglistán, innen szeretne előrelépni, míg az előkelőbb pozíciót elfoglaló női együttes esetében bízik a világelit elérésében.

Körmöczi Béla leköszönő elnök kifejtette: a riói olimpián nemenként 12 válogatott vesz részt, ebbe a mezőnybe nem volt reális esélye bekerülni a magyar együtteseknek.

“Bízom abban, hogy a 2020-as olimpián, esetleges nagyobb létszámnál a női válogatottnak lesz esélye indulni” – mondta Körmöczi Béla, aki mostantól alelnökként segíti a szövetség munkáját. Hozzátette, reménykedik abban, hogy a 2024-es ötkarikás játékokon rendezőként automatikusan ott lesznek a hazai válogatottak.

Gyolcsos Mária, a női olimpiai válogatott játékosa kiemelte, idén július 9-10-én Esztergomban rendezik meg az A csoportos női Európa-bajnokság 2. fordulóját, amelyben 12 csapat mérkőzik meg.

“Legutóbb kilencedikként végeztünk, a cél ezúttal a négy közé kerülés lesz, és reménykedünk a döntőbe jutásban” – mondta. Jelezte, hogy az Eb első fordulója júniusban lesz Prágában, a kontinensviadal végeredménye pedig úgy alakul ki, hogy a két torna eredményét átlagolják. Az a csapat, amely mindkét helyszínen fináléba jut, automatikusan kiharcolja a világelitbe kerülést.

Révfalusi Bálint, a férfi olimpiai válogatott tagja elmondta, az idei B csoportos hetes rögbi Eb-t Bulgáriában rendezik, a magyar együttes célja pedig az első hely, s ezzel a feljutás az A csoportba.

Forrás: MTI
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.