Jégkorong vb-felkészülés – Az ukránok legyőzésével zárta a felkészülést a magyar válogatott

A vasárnap kezdődő budapesti divízió I/A-s jégkorong-világbajnokságra készülő magyar válogatott utolsó, ötödik felkészülési mérkőzését is megnyerte, ugyanis szerdán szétlövéssel legyőzte az ukrán együttest a Vasas Jégcentrumban. 

A magyar csapat a felkészülés alatt április 4-én Székesfehérvárott hosszabbításban aratott 4-3-as sikert az A csoportos osztrákok felett az első felkészülési találkozón, majd másnap Bécsben 3-1-re győzött. Múlt szerdán a vb-rivális szlovén együttest múlta felül hosszabbításban 3-2-re Bledben, majd pénteken Miskolcon a japánok felett diadalmaskodott ugyanilyen eredménnyel, szintén ráadásban Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány csapata.

A keddi keretszűkítés nyomán már csak egyetlen eldöntendő kérdés maradt a magyar keretben, az, hogy a három kapus – Duschek Dávid, Rajna Miklós és Vay Ádám – közül ki legyen a tartalék, és ki az a kettő, akiket az aktív keretbe nevez a szövetségi kapitány. Ezúttal Vay állt a kapuban.

A nyitó játékrészben vezetést Vas János emberelőnyös találatával szereztek a magyarok – a 34 éves csatár tagja volt annak a csapatnak, amely egy nap híján tíz esztendővel korábban a szapporói vb utolsó meccsén 4-2-re legyőzte az ukrán együttest, s ezzel biztosította feljutását az A-csoportba.

A második húsz perc első támadásából Galló Vilmos vette be a divízió I/B-s világbajnokságra készülő ukránok kapuját, majd Kóger Dániel fejezett be egy szépen kijátszott akciót. Ezt követően is nagy fölényben játszott és sok lehetőséget alakított ki a hazai együttes egyenlő létszámnál és fórban is, ám újabb gólt nem tudott szerezni a harmadban.

A záró felvonásban viszont újra ünnepelhetett az 1870 fős közönség Bodó Christopher találata után. Az ukránok azonban négygólos hátrányban sem adták fel: előbb egy csapatbüntetést kihasználva szépítettek, majd egyenlő létszámnál tovább zárkóztak. A dudaszó előtti percben kapuslehozatal miatti előnyben tovább zárkóztak, sőt, egyenlíteni is tudtak. 

Következhetett a hosszabbítás, amelyben – a szurkolók hangos biztatása közepette – három a három ellen nem született gól. A szétlövésben Galló és Bodó hibázott, Hári János, Sarauer Andrew és Sofron István viszont értékesítette a maga büntetőjét, s mivel Vay három kísérletet is hárított, így a magyarok bizonyultak jobbnak. 

Eredmény:
Magyarország-Ukrajna 5-4 (1-0, 2-0, 1-4, 0-0, 1-0) – szétlövéssel  
A magyar gólszerzők: Vas J. (8.), Galló (21.), Kóger (23.), Bodó (47.)

“Nagyon boldogok voltunk a srácok munkamorálja és a mérkőzésen látott intenzitás miatt, s mint közösség is egyre inkább összeállt ez a társaság.” – értékelte a felkészülést Majoross Gergely másodedző az MTI-nek.

“Azt gondolom, ezek a csapatok, amelyekkel találkoztunk, nincsenek olyan szinten, mint amelyekkel vasárnaptól mérkőzni fogunk. Így nehéz felmérni, mire leszünk képesek a világbajnokságon.” – fogalmazott. Kiemelte, meg kell tanulniuk, hogyan kell megőrizni a három-négygólos előnyt. 

Galló Vilmos, a magyar válogatott csatára: “Semmi sem hasonlítható ahhoz, hogy itthon játszom, magyar levegőt szívok azokkal a srácokkal, akiket már nagyon régóta ismerek. Örülök, hogy haza tudtam jönni. Könnyen elsajátítottam a taktikát, hiszen skandináv hokit játszik a válogatott is, amit Svédországban megszoktam. Néhány edzés még kell, de a kazahok ellen már tökéletes lesz az összhang.” 

Chris Bodó, a magyar válogatott csatára: “Nagyon boldog vagyok, hogy bekerültem a vb-keretben. Büszke vagyok, hogy a magyar válogatottban játszhatok, hiszen Magyarországon vannak a gyökereim. Hasonló a szerepköröm, mint a MAC-ban, nagyon jó játékosokkal vagyok egy sorban, csinálom a dolgom, segítek, ahol kell, oda megyek, ahová a kapitány küld, emberelőnyben is játszok, ha az a feladat. Jó formában vagyunk, a támadásunk a mai meccsen nagyon jól működött, jól sikerült a felkészülésünk, meglátjuk, mire lesz ez elég.” 

Olekszandr Szavickij, az ukrán válogatott szövetségi kapitánya: “Köszönöm a srácoknak, hogy megmutatták a csapat karakterét, férfiasan küzdöttek, képesek voltak a harmadik harmadban kiegyenlíteni és a végén szorossá tenni a meccset.” 

A magyar válogatott vasárnap a kazahok ellen kezdi meg szereplését a vb-n, majd hétfőn az olaszokkal, szerdán a szlovénokkal, csütörtökön a lengyelekkel játszik. A világbajnokságot a britek elleni szombati összecsapással zárja a házigazda a Papp László Budapest Sportarénában.

Forrás: MTI-jegkorongszovetseg.hu