Női kézilabda-vb – Döntőben a címvédő Norvégia és az olimpiai ezüstérmes franciák

A címvédő és Európa-bajnok norvég női kézilabda-válogatott kilenc góllal legyőzte Hollandia csapatát a németországi világbajnokság pénteki első elődöntőjében, Hamburgban.

Az előző világ-, illetve Európa-bajnokság döntőseinek mérkőzésén elsöprő kezdést produkált a skandináv együttes, amely a 12. percben már 8-1-re vezetett, és hétgólos előnyét a szünetig megőrizte (17-10). A második felvonásban tovább nőtt a különbség (30-20), és a hollandoknak a hajrában sem volt esélyük a felzárkózásra.  

Eredmény, elődöntő, Hamburg:
Norvégia-Hollandia 32-23 (17-10)

A Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC játékosai közül a holland Yvette Broch négy gólt szerzett, a norvég Nora Mörk a mezőny legeredményesebb tagjaként nyolc, Stine Oftedal hat alkalommal volt eredményes. A Ferencvárost erősítő holland Danick Snelder háromszor, Laura van der Heijden ötször talált be. 

A francia női kézilabda-válogatott két góllal legyőzte Svédország csapatát a németországi világbajnokság pénteki második elődöntőjében Hamburgban. A franciák ellenfele a címvédő és Európa-bajnok norvég csapat lesz a vasárnap délutáni, hamburgi döntőben.

A svédek szereztek vezetést, de a franciák gyorsan átvették az irányítást, és hatékonyabb védekezésüknek, illetve pontosabb támadásaiknak köszönhetően ellenfelük szinte minden találatára kettővel válaszoltak. A 17. percben három, hamarosan pedig már négy góllal vezettek (10-6).

A Srí Lanka-i születésű Louis Sand gólja fordulatot jelentett, mivel lendületet adott a skandinávoknak, akik egy 6-0-s sorozattal megfordították az állást, és a szünetben 12-11-re vezettek.

A második felvonást a – nyolcaddöntőben a magyar csapatot búcsúztató – franciák kezdték jobban, ismét elhúztak négy találattal (19-15), de riválisuk innen is visszakapaszkodott (19-19). A rendkívül izgalmas hajrában a svédek többet hibáztak, a franciák éltek a lehetőséggel, és a tavalyi olimpiai döntő után a világbajnoki fináléba is bejutottak.  

Eredmények, elődöntő, Hamburg:
Franciaország-Svédország 24-22 (11-12)     

A mezőny legeredményesebb játékosa a svéd Natalie Hagman lett nyolc góllal. A Siófok francia irányítója, Estelle Nze Minko nem talált be, az Érd svéd balátlövője, Jamina Roberts ötször volt eredményes.  

A vasárnapi program, Hamburg:

A 3. helyért:
Hollandia-Svédország 14.30

Döntő:
Norvégia-Franciaország 17.30

Forrás: MTI