Vívó ob: Egy címvédés egyéniben, taroltak a fiatalok

Egyetlen címvédés történt a vívók országos bajnokságának egyéni versenyeiben: férfi kardban Szatmári András sorozatban a harmadik hazai aranyérmét gyűjtötte be.

Női kardban Pusztai Liza, férfi párbajtőrben Bányai Zsombor, női párbajtőrben Dékány Kinga, férfi tőrben Dósa Dániel, női tőrben Pásztor Flóra győzött.

A pénteken kezdődött ob-n szombaton az egyéni versenyek 32-es tábláinak küzdelmei zajlottak a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. Menet közben több meglepetés is született, közülük a legnagyobb az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese negyeddöntős búcsúja volt.

“Van ilyen, már pénteken a selejtező napján sem éreztem magam csúcsformában” – nyilatkozott az MTI-nek azután, hogy kikapott a 15 éves Büki Lilitől. “Van, amikor kedvező, ha később kapcsolódsz be a vívásba, ma viszont nem jött jól, hogy az első fordulós mérkőzésem visszalépés miatt elmaradt. Enervált voltam, míg negyeddöntős ellenfelem két erős asszóval be tudott melegedni. Taktikusan, okos vívással nyert ellenem.”

Ugyanebben a szakaszban kapott ki a női tőrözőknél címvédő Mohamed Aida, míg egy fordulóval korábban a férfi tőr tavalyi bajnoka, Szabados Kristóf. A férfi párbajtőr elmúlt évi győztesét, Siklósi Gergelyt az elődöntőben állította meg a múlt heti, olaszországi világkupán ezüstérmes Berta Dániel.

Női kardban nem is lehetett címvédés, mivel Márton Anna a nemzetközi szövetség kongresszusára utazott Dubajba, hogy a hagyományoknak megfelelően átvegye az összetett világkupa-elsőségért járó elismerést. Ebben a szakágban 16 éves győztest avattak, s a dobogón csak BVSC-s vívók álltak.

Férfi kardban a papírforma érvényesült azzal, hogy a jelenlegi két legeredményesebb vívó, a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron és az idén világbajnok Szatmári András jutott a döntőbe. Utóbbi úgy nyert végül magabiztosan, héttalálatnyi különbséggel, hogy az elején négytusos hátrányba került.

A döntős program során – a Magyar Vívás Napja keretében – köszöntötték az év versenyein kiemelkedően teljesítő vívókat és edzőiket, illetve a kerek évfordulós születésnaposokat. Utóbbiaknak Kulcsár Krisztián MOB-elnök, világbajnok, olimpiai ezüstérmes párbajtőröző adta át az ajándékokat.
    
Ob, egyéni eredmények:

férfi kard:

elődöntő:

Szilágyi Áron (Vasas)-Gémesi Csanád (GEAC) 15-12
Szatmári András (Vasas)-Iliász Nikolász (MTK) 15-12

döntő:

Szatmári-Szilágyi 15-8

A végeredmény: 1. Szatmári András, 2. Szilágyi Áron, 3. Gémesi Csanád és Iliász Nikolász

női kard:

elődöntő:

Pusztai Liza (BVSC)-Mikulik Júlia (BVSC) 15-9
Várhelyi Kata (BVSC)-Nagy Valentina (BVSC) 15-13

döntő:

Pusztai-Várhelyi 15-12

A végeredmény: 1. Pusztai Liza, 2. Várhelyi Kata, 3. Mikulik Júlia és Nagy Valentina 

férfi tőr:

elődöntő:

Kiss Dániel Róbert (BHSE)-Mészáros Tamás (UTE) 15-11
Dósa Dániel (Törekvés)-Bakó Tamás (SZTE-VK) 15-4

döntő:

Dósa-Kiss 15-8

A végeredmény: 1. Dósa Dániel, 2. Kiss Dániel Róbert, 3. Mészáros Tamás és Bakó Tamás

női tőr:

elődöntő:

Knapek Edina (BHSE)-Balogh Orsolya (BHSE) 15-8
Pásztor Flóra (Törekvés)-Kreiss Fanni (UTE) 15-11

döntő:

Pásztor-Knapek 15-14

A végeredmény: 1. Pásztor Flóra, 2. Knapek Edina, 3. Balogh Orsolya és Kreiss Fanni

férfi párbajtőr:
  
elődöntő:

Bányai Zsombor (Vasas)-Rédli András (BHSE) 12-9
Berta Dániel (PTE-PEAC)-Siklósi Gergely (BHSE) 15-13

döntő:

Bányai-Berta 14-13

A végeredmény: 1. Bányai Zsombor, 2. Berta Dániel, 3. Rédli András és Siklósi Gergely 

 

Infó: MTI, fotó: MTI/Illyés Tibor