Torna: A férfi utánpótlás már a jövő évi versenyekre készül

Az utánpótlás férfi tornászválogatott Siket Olivér, Mészáros Krisztofer, Vizlendvai Máté, Balázs Krisztián, Márkus Sebestyén és Rengei Balázs számára a félév utolsó nemzetközi megmérettetése a libereci Olimpiai Reménységek Versenye csak ellenőrző, felkészülési viadal volt, ahol mégis minden szeren sikerült döntőbe kerülniük, végül pedig Mészáros Krisztofer három ezüstéremmel gazdagodott a szerenkénti finálékban.

Puskás Jenő utánpótlás szövetségi kapitány sajnálja, hogy többen megbetegedtek a verseny alatt, amely igencsak rányomta bélyegét a fiúk teljesítményére:

“Sajnos, Balázs Krisztián és Rengei Balázs lebetegedett, amely már a csapatversenyen is jelentkezett. Rengei azóta nem is edz, így a hétvégi fiú utánpótlás Magyar Bajnokságon sem fog indulni. Balázs Krisztián Csehországban volt rosszabb állapotban, belázasodott vasárnapra, ezért le kellett mondania a finálét. Szerencsére már jobban van, tud gyakorolni, és versenyezni is fog az ob-n, de ezen kívül bokasérüléssel is küzd, így a talajgyakorlata és az ugrása még nem teljes értékű, a másik négy szeren viszont rendesen tud gyakorolni. Az ORV-n is csak négy szeren indult, és be is került a döntőbe, úgyhogy voltaképpen jól tornázott, csak ez a betegség leverte a lábáról. Mészáros Krisztofernek korláton volt két új eleme, sajnos teljesen elrontotta, talajon kisebb rontása volt, a nyújtóját jól megcsinálta a csapatversenyben, majd a döntőben rontotta el. Lovát és gyűrűjét mind a kétszer jól bemutatta, szépen lépeget előre, és nyilvánvalóan ő volt az együttes legjobbja. Vizlendvai Máté is megfelelően tornázott, két szeren mutatkozott be, és mind a kettőt nagyobb hiba nélkül adta elő. Márkus Sebestyén élete első nagyobb versenyén vett részt, és voltak is rontásai. Sok új elemet próbáltak a fiúk, amelyek közül nem mindegyik jött be, de erre valók ezek a felkészülési viadalok. Összességében elértük a célunkat, mert a fiatalabb tornászunk egy versennyel gazdagabb, tapasztaltabb lett, a többiek pedig próbálgatták az új elemeket. Tomcsányi Benedek nem vett részt az ORV-n, még mindig nem tökéletes a térde, a hétvégén ő is csak négy szeren szerepel, lova sokat javult, és gyűrűn is erősödött. Összességében a gyakorlatok anyagerősebbek lettek, látszik a fejlődés, de az természetes velejárója ennek a folyamatnak, hogy az új elemeket még nem sikerül jól betenni a gyakorlatokba az első versenyeken.”

Jövőre hosszú év elé néznek a tornászok, ugyanis Ifi Eb és egy ifi olimpia is vár rájuk, ezért az őszi időszakot is elemtanulásra, erősítésre fordítják:

“Sok versenyen kell átesniük, hogy a megmérettetéseken is magabiztosan be tudják mutatni az új gyakorlatokat. Fizikailag próbálunk feljebb lépni, erősödni. Lesz két edzőtáborunk Győrben, mivel kész az új terem, megpróbáljuk kihasználni a terem adta lehetőségeket. Az első az már most, a Magyar Bajnokság után a jövő héten kezdődik, majd december elején még egy hetet töltenek ott. Kihasználunk minden időt, hogy a jövő évre minél jobban fel tudjunk készülni.”

Infó: Kaszala Claudia