Tour de Hongrie – Sok munkája van a versenyorvosnak

Az eddig eltelt szakaszokon a korábbi esztendőknél több feladata akadt az idei Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyen Rózsa Szilveszter versenyorvosnak.

Az MTI-nek adott interjúban elmondta, három éve versenyvezető főorvos a viadalon. Az első év könnyedre sikeredett, tavaly már több dolga akadt, az idei eddigi “két és fél” szakaszon – a szerdai etapot a rossz időjárási körülmények miatt le kellett állítani – pedig sokkal több feladata adódott.

Pénteken volt az idei első komolyabb bukás, egy versenyző az árokba hajtott, agyrázkódással a dunaújvárosi kórházba vitették – idézte fel az eritreai Awet Habtom Tekle balesetét a Paks és Cegléd közötti etapról.

A ceglédi befutónál pedig egy marokkói sportoló a kanyarban elcsúszott, vállát törte és ficamot szenvedett, őt a helyi kórházban látták el – tért ki El Mehdi Chokri bukására. A befutó után több csapat is megkereste, horzsolásos sebeket kellett ellátni – tette hozzá.

“Telefonon beszéltem a dunaújvárosi kórházzal, ahol megfigyelésen van az eritreai fiú, Cegléden pedig személyesen érdeklődtem az ellátó orvosnál, tőle tudom, hogy a marokkói versenyzőt az ellátást követően a csapata elszállította, a további műtéti kezelést otthonában fogják elvégezni.” – mondta. 

Felidézte, hogy a tavalyi Tour de Hongrie-n volt egy cseh kerékpáros, aki ütközött egy másik versenyzővel. Utóbbinak kulcscsonttörése lett, míg előbbinek agyrázkódása, és nem volt tudatában annak, mit tesz. 

Kórházba akarták vitetni, de ettől mereven elzárkózott. Akarata ellenére senkit sem lehet gyógyítani, így elengedték és a csapatautója felvette. Őt nem engedte volna további versenyezni – szögezte le Rózsa Szilveszter.

A Tour de Hongrie-n szombaton Karcagról Miskolcra teker a mezőny. A viadal vasárnap zárul, a Jászberény és Budapest közötti 112 kilométer végén a Városligetben lesz a befutó.

Forrás: MTI